SAŁATKI I SURÓWKI

czwartek, 24 października 2013

sałatka z kozim serkiem i borówką

Składniki:

  • świeży szpinak - 2-3 garście
  • sałata lodowa - tyle samo co szpinaku
  • suszone pomidory - 1/2 słoiczka
  • pestki dyni - powinny być uprażone ale "zapomniały" się uprażyć;)
  • 1 mała czuszka
  • garść borówek
  • kozi serek - powinien być dosyć twardy, tak aby można go było zgrilować ale ten niestety się rozpadał 
  • sos: oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny, odrobina cukru

Przygotowanie:

  1. Szpinak i sałatę lodową poszatkuj na niezbyt małe kawałki, wyłóż na duży talerz.
  2. Pokrój pomidory w kosteczkę, czuszkę drobno posztakuj, dodaj do zieleniny.
  3. Wrzuć pestki dyni i borówki. Na wierz wyłóż plasterki sera.
  4. W małym słoiczku wymieszaj wszystkie składniki sosu, porządnie wstrząśnij przed polaniem sałatki.

 sałatka z kozim serkiem i borówką

piątek, 06 stycznia 2012

Sałatka kapusty pekińskiej

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

1 puszka kukurydzy konserwowej

1 puszka groszku konserwowego

Cebula dymka ze szczypiorkiem

Kilka ogórków konserowych

opakowanie małych pomidorków koktajlowych

1-2 łyżki drobno pokrojonego koperku

200 g pokrojonego w kostkę żółtego sera

3 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczoną kapustę drobno pokroić, dodać koperek, odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki konserowe, podzielone na pół pomidorki, posiekaną cebulkę i szczypiorek oraz żółty ser. Doprawić, wymieszać z majonezem, wstawić na conajmniej pół godziny do lodówki przed podaniem.

 

 

niedziela, 01 stycznia 2012

Sałatka z kolorowego makaronu

Składniki:

1/2 opakowania kolorowego makaronu

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

garść ziaren sezamu

kilka suszonych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów

1 łyżeczka ostrej ostrej musztardy

1 łyżeczka pikantnego keczupu

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek wymieszać z zalewą z pomidorów, dodać , musztardę i keczup, sól, pieprz i cukier do smaku. Ugotować makaron al dente . Odcedzić, obficie przelać zimną wodą.

Na patelni uprażyć ziarna (lekko zrumienić), po wystudzeniu wymieszać z makaronem. Pokroić suszone pomidory, dodać do sałatki, polać sosem i dokładnie wymieszać.

piątek, 30 grudnia 2011

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Składniki:

2 puszki tuńczyka w zalewie

czerwona fasola z puszki

biała fasola z puszki

kukurydza konserwowa

zielone i czarne oliwki

groszek konserwowy

1 czerwona cebula

czerwona, zielona i żółta papryka

2 jajka ugotowane na twardo

3 łyżki majonezu

1 łyżka naturalnego jogurtu

sok z 1/2 cytryny

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą,  groszek, kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy. Paprykę, cebulę i jajka kroimy w drobną kostkę, oliwki kroimy na pół.

Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i sokiem z cytryny. Na koniec przyprawiamy i wsypujemy natkę.

Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

piątek, 18 listopada 2011

Super Colesław

Przepis znaleziony w necie ale zabij mnie nie pamiętam skąd:(

W każdym razie czapki z głów dla twórcy:)))

Składniki:

  • 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
  • 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
  • 2 małe cebule
  • 1/3 szklanki cukru pudru (moze być nico mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
  • 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego (można zastąpić większą ilością soku z cytryny)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
  2. Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
  3. Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitek konsystencji:)
  4. polać warzywa i wszystko dokladnie wymieszać.

Gotową sałatkę włożyc do lodówki na conajmniej 2-3 godziny

 

 

 

wtorek, 15 listopada 2011

 

sałatka z wędzoną ryba i jabłkiem

Składniki:

około 250 g wędzonej ryby (łosoś, pstrąg, makrela)

1 duże jabłko

2-3 jajka ugotowane na twardo

3-4 ogórki kiszone

1 średnia cebula

1 puszka kukurydzy

5 łyżek śmietany

5 łyżek majonezu

sól i pieprz do smaku

sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Rybę czyścimy z ości i mocno rozdrabniamy. Jajko, ogórka, cebulę oraz jabłko kroimy w drobną kostę, dodajemy do ryby i skrapiamy sokiem z cytryny. Do całości dokładamy kukurydzę. Majonez mieszamy ze śmietaną i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy pod koniec, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

 

sobota, 05 lutego 2011

Przepis dostałam od szefowej, pyszna a co najważniejsze można modyfikować.

Składniki:

1 duża wędzona makrela

2 ugotowane ziemniaki

2 lub jedna duż czerwona cebula

3-4 kiszone ogórki

opcjonalnie: kukurydza konserwowa, zielony groszek lub por

Majonez

Gęsty jogurt naturalny

Przyprawy: sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Sałatka z rodzaju tych nieskomplikowanych:)

Makrelę oczyszczamy z ości, pozbawiamy skóry i rozdrabniamy. Dodajemy do ryby drobno pokrojoną cebulkę wraz z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami i ogórkami. Majonez mieszamy pół na pół z jogurtem, przyprawiamy, mieszamy wszystkie składniki, wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

 

niedziela, 30 maja 2010

Sałatka łososiowa z sosem ostrygowym

 

Składniki:

100 g wędzonego łososia

2-3 pomidory

1 długi ogórek

1 pęczek rzodkiewki

1 główka sałaty

pęczek koperku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka sosu ostrygowego

sok z 1/2 cytryny

pieprz biały, odrobina soli

Przygotowanie:

Łososia pokroić na nieduże kawałki. Sok z cytryny  wymieszać z sosem ostrygowym i przetartym przez praskę czosnkiem. Marynatą zalać łososia , wymieszać. Sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki, ogórka i pomidora pokroić w kostkę,  rzodkiewkę zetrzeć na tarce, koperek posiekać. Warzywa wrzucić do do większej salaterki, oprószyć odrobiną soli i pieprzem, dodać łososia razem z marynatą i wymieszać wszystkie składniki.


środa, 05 maja 2010

Sałatka z łososia i jajka

 

Smaczna, prosta sałatka.

Składniki:

200 gram wędzonego łososia

3-4 ugotowane marchewki

6-8 jajek

1 średnia cebula (najlepiej czerwona)

1-2 łyżki majonezu

1-2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

kawałek twardego żółtego sera

zieleninia: koperek, natka pietruszki, szczypiorek (wszystko razem lub jedno do wyboru)

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kroimy łososia na drobne kawałki. Jajka gotujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ścieramy na tarce do warzyw, marchewkę i żółty ser również. Cebulkę drobno kroimy i sparzamy wrzątkiem. Zieleninę szatkujemy. Majonez i śmietanę łączymy.

Sałatka najlepiej wygląda w przeźroczystym naczyniu.

Na dno wykładamy marchewkę, potem białko z jajka, potem łososia, cebulkę i roztarte w palcach żółtko. Polewamy wszystko sosem, posypujemy serem żółtymi i zieleniną. Przyprawiamy.

Wykładając na talerzyk sięgamy głeboko do dna, żeby uchwycić wszystkie warstwy.

 

Sałatka z łososia i jajka

 

 

środa, 21 kwietnia 2010

Sałatka Julki

 

Składniki:

starty żółty ser

parówki

ogórek konserwowy

czerwona papryka (świeża lub konserwowa - dzisiaj dodałam obydwie)

kukurydza z puszki

czerwona fasolka z puszki

majeranek

sól i pieprz do smaku

szczypiorek

Sos:

sok z 1/2 cytryny

co najmniej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka cukru

opcjonalnie łyżeczka musztardy


Przygotowanie:

Nie podaję ilości składników. Ogólna zasada jest taka, że warzyw powinno być mniej więcej tyle samo. Sera i szczypiorku może być troszkę mniej.

Ogórki i paprykę kroję w kostkę, parówki w cienkie talarki. Kukurydzę i fasolkę odsączam z zalewy i łaczę z warzywami.

Dodaję ser i pokrojony szczypiorek. Mieszam z sosem, doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.

 

Sałatka Julki

 

 

 
1 , 2
Akcja: Nie kradnij zdjęć!