ZUPY

czwartek, 17 października 2013

zupa z dyni

SKŁADNIKI:

  • 4-5 szklanek obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo starty imbir (kawałek około 4 cm)
  • 2-3 litry wywaru z warzyw
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • gęsta, kwaśna śmietana
  • pestki dyni uprażone na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokrój w kosteczkę i uduś wraz z imbirem i posiekanym czosnkiem na oliwie w średniej wielkości garnku
  2. Dodaj dynie i cały czas mieszając podgrzewaj aż dynia lekko zmięknie
  3. Zalej warzywa bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 15 minut.
  4. Zblenduj zupę na krem , dopraw i podgrzewaj jeszcze chwilkę
  5. Podawaj z kleksem śmietany i pestkami dyni

 

19:50, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 sierpnia 2010

 

Jarzynówka z żółtą papryką

Składniki:

4 litry czystego wywaru warzywnego

4 większe ziemniaki

1-2 żółte papryki

2-3 pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki

natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżka koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, paprykę pokroić w cienkie piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skoki i pokroić w kostkę.

Cebulę wraz z czosnkiem smażymy na oleju lub oliwie, doajemy po chwili paprykę, nastepnie pomidory i dusimy odkryte przez chwilę na dużym ogniu. Warzywa dodajemy do wywaru wraz z pokrojoną natką pietruszki, zabielamy łyżką mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie i doprawiamy do smaku.

11:54, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 sierpnia 2010

Krupnik z pieczarką

Składniki:

3 litry wywaru z warzyw wraz z warzywami

3-4 większe ziemniaki

1/2 kg pieczarek

1/2 szklanki pęczaku

1 pęczek natki pietruszki

1 mała kwaśna śmietana

2 łyżki masła lub oleju

przyprawy: sól, pieprz, naturalna vegeta

Przygotowanie:

Warzywa z wywaru zetrzeć na tarce, dodać z powrotem do wywaru wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pęczakiem. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki i pęczak będą miękkie. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na patelni, dodać do zupy wraz z posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku, gotować kilka minut na małym ogniu.

Na koniec zabielić śmietaną.

 

 

 

 

 

16:00, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 maja 2010

Grzybowa z suszonymi pomidorami i kaszą

 

Składniki:

300 g mrożonych grzybów np. podgrzybków

1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju

2 ząbki czosnku

1\2 szklanki średniej kaszy perłowej

1 peczek koperku

1 mały jogurt naturalny

1 łyżka mąki

2 kostki wywaru grzybowego (niekoniecznie)

liść laurowy

ziele angielskie

sól, pieprz i odrobina vegety do smaku

Przygotowanie:

Pomidory pokroić i razem z olejem ze słoiczka podsmażyć, dodać czosnek pokrojony w plasteki i nierozmrożone grzyby. Przykryć i dusić na małym ogniu aż grzyby się rozmrożą.  Zagotować 3-5 l wody w garnku, dodać 2 kostki wywaru grzybowego (niekoniecznie) , liść laurowy , ziele angielskie i podduszone grzyby z pomidorami. Gotować 10-15 minut.  Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklance zimnej wody, wlać do zupy, wymieszać. Wrzucić kaszę i koperek, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż kasza będzie miękka. Na koniec dodać jogurt wymieszany z kilkoma łyżkami gorącej zupy, doprawić.



14:33, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 maja 2010

Zupa koperkowa z jarzynami

 

Składniki:

3-4 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

1 por

5-6 ziemniaków

1 duży peczek koperku

100 g masła

1 mała śmietana 18%

przyprawy: pieprz, sól, vegeta

Przygotowanie:

Warzywa umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora drobno pokroić, koperek posiekać. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce (lub maszynce) do warzyw o dużych oczkach. Masło rozgrzać na patelni i dusić na nim warzywa na małym ogniu aż puszczą sok. Przełożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować do miekkości. Dodać ziemniaki i pora, gotować aż ziemniaki będą miękkie, na koniec dodać koperek i śmietanę, doprawić do smaku.

 

20:22, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 maja 2010

Zupa z zielonym groszkiem

 

Ponieważ u mnie w domu zupy krem lubię tylko ja - niestety, muszę iść na kompromis i gotować zupy "rzadkie" z dużą ilością "wkładki".

Ale nie każdy musi się do kogoś dostosować, więc jak kto lubi wystarczy dodać dwa razy więcej groszku i otrzymamy gęstą zupę krem:).


Składniki:

3-4 litry wywaru z warzyw lub kurczaka

1 opakowanie mrożonego groszku

4 duże ziemniaki

1/2 szklanku niesłodzonego mleka skondensowanego

sól, pieprz, vegeta do smaku


Przygotowanie:

Do wrzącego wywaru wrzucam pkrojone w kostkę ziemniaczki, 10 minut później groszek. Gotuję aż warzywa będą miękkie.

Wyjmuję z zupy połowę warzyw, resztę miksuję. Dodaję całe warzywa do zmiksowanej zupy, wlewam mleko, przyprawiam do smaku i zupa gotowa:)

 

 

12:20, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 kwietnia 2010

Zupa kalafiorowa z brokułem

 

 

Składniki:

1 kalafior

1 brokuł

3 litry wywaru warzywnego lub z kurczaka

4 duże ziemniaki

1 małe opakowanie śmietany 18%

sól, pieprz, vegeta do smaku

natka pietruszki do przybrania


Przygotowanie:

Kalafiora z bokułem dzielę na kawałki i gotuję w wywarze do miękkości. Kiedy są już miękkie rozdrabniam w zupie np. praską do ziemniaków. Ziemniaki kroję w kostkę, wkładam do zupy, gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem i vegetą.

14:44, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 kwietnia 2010

Zupa z cieciorki i porów

 

Smaczna prosta zupka z książki Jamie Olivera.

Z lekkimi modyfikacjami z mojej strony w nawiasach:)


Składniki (na garnek średniej wielkości):

340 g ciecierzycy, moczonej przez noc (tym razem użyłam tej z puszki, sztuk 2)

średni obrany ziemniak (w moim przypadku 3 szt)

5 średnich porów (moje pory były z tych większych)

łyżka oliwy z oliwek

łyżka masła (zastąpiłam drugą łyżką oliwy)

2 ząbki czosnku drobno posiekane (3 ząbkiprzeciśnięte przez praskę)

sól i świeżo zmielony pieprz (odrobina vegety)

850 ml bulionu z kurczaka lub warzyw (u mnie warzywny i większej ilości ok. 2 l)

tarty ser parmezan (nie miałam)

oliwa extra virgin


Przygotowanie:

Ciecierzycę osącz i ugotuj do miekkości razem z ziemniakiem (jeśli użyliście cieciorki z puszki nie gotuj jej z ziemniakami). Pory przekrój wzdłuż na połowy, dokładnie opłucz i cienko pokrój.

Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wlej łyżkę oliwy i włóż masło. Dodaj lekko osolone pory z czosnkiem i na małym ogniu podgrzewaj do miękkości. Następnie wrzuć ugotowaną i odsączoną ciecierzycę razem z ziemniakami. Wlej wywar i zagotuj całość. Ciekawym sposobem Jamiego jest miksowanie połowy zupy, dzięki czemu zupa jest kremowa a jednocześnie z większymi kęsami.

Zupę dopraw do smaku, dodaj tarty ser i jeśli lubisz skrop oliwą extra virgin.

Podawaj samą lub z bułką.

 

 

19:54, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 kwietnia 2010

Minestrone

Gotując tę zupę korzystam z książki Jamie Olivera.

Bardzo podoba mi się ta zupka ponieważ ma wiele odmian i można ją robić na wiele sposobów. Podobno nie ma ustalonego przepisu na minestrone. Jej skład zależny jest od regionu Włoch a nawet od pory roku.

Podaję oryginalny przepis z książki i wskazówki autora książki "Oliver  w Kuchni".

Wskazówki:

- zamiast jedej warto zastosować kilka rodzajów kapusty

- minestrone najlepiej smakuje na wywarze z szynku lub bekonu - jeśki użyjesz bulionu z kurczaka dodaj do niego parę plastrów wędzonki lub boczki

- zupa smakuje rewalacyjnie jesli dodasz do niej makaronu własnej roboty

- świeże pomidory można zastapić dobrej jakości pomidorami z puszki


Składniki na 6 dużych porcji:

10 dużych dojrzałych pomidorów (lub 2 puszki po 400 g pomidorów po odlaniu płynu)

3 średnie marchewki

2 średnie pory

5 łodyg selera naciowego

2 czerwone cebule

kapusta (lub zestaw kilku rodzajów)

łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku drobno pokrojone

czubata łyżka posiekanego świeżego rozmaryna

850 ml wywaru z szynki lub bekonu (ew. bulion warzywny lub z kurczaka)

3 duże garści świeżej bazylii

170 g spagetti

sól i pieprz

oliwa z oliwek extra virgin

tary ser parmezan

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy część nasienną i kroimy miąższ w grubą kostkę. Obrane marchwki dzielimy wzdłuż na 4 części i kroimy. Liście pora naciowego oczyszczamy z włókien i kroimy. Pora kroimy w pół talarki. Cebulę również kroimy w kostkę wielkości porównywalnej do pozostałych warzyw.  Kapustę myjemy i grubo kroimy.

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy marchew, por, seler naciowy, cebula, czosnek i rozmaryn. Naśrednim ogniu warzywa podgrzewamy do miękkości przez ok. 15 minut. Potem wrzucamy pokrojone pomidory i podgrzewamy jeszcze z 1-2 minuty. Następnie wlewamy wywar i pod przykryciem podgrzewamy ok. 15 minut. Dodajemy kapustę i kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy bazylię i połamany makaron i czosnek. Gotujemy na małym ogniu jeszcze conajmniej 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupa powinna być gęsta i aromatyczna, a kapusta nie rozgotowana.

Gotową minestrone skrapiamy oliwą extra virgin i posypujemy parmezanem.

Minestrone

 

 

12:32, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 marca 2010

Pomidorowa

 

Najbardziej lubię taką ze świeżych pomidorów - ale wiadomo, mamy marzec i nie jest to niestety sezon na pomidory.

Wersji pomidorówek jest u mnie kilka, ale ta z cebulką jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.

U mnie w domu czym kwaśniejsza zupa tym lepsza - widocznie wszyscy lubimy wyraziste smaki.


Składniki:

2 sztuki pomidorów w puszce (w mojej wersji były pokrojone)

3 średnie cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki przecieru pomidorwego

2-3 litry wywaru z warzyw lub 3 kostki bulionu warzywnego

natka pietruszki

gęsty jogurt lub śmietana do zabielenia

makaron lub ryż (chociaż u mnie zdecydowanie lepiej schodzi z makaronem)

oliwa

przyprawy: sól, pieprz, bazyli i tymianek, ew. cukier


Przygotowanie:

Cebulkę kroję w kostkę i smażę na niewielkiej ilości oliwy. Do gorącego bulionu dodaję jedną puszkę zmiksowanych pomidorów razem z czosnkiem i przecierem. Drugiej puszki nie miksuję - wrzucam zawartość w takiej postaci jaka jest (nie ma znaczenia czy pomidory są całe czy krojone i tak się rozpadną). Na koniec cebulka i gotuję jakieś 5-10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem do smaku. Makaron lub ryż gotuję oddzielnie.

Przed podaniem dekoruję natką pietruszki i ewentualnie kleksem ze śmietany lub jogurtu.

 

 

09:26, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
Akcja: Nie kradnij zdjęć!