DOMOWE ALKOHOLE

sobota, 21 listopada 2009

Likier z kukułek

Przepis od kolegi Piotrka z pracy. Jutro wybieram się do znajomych na kawę i ciacho, więc wydaje mi się, że likierek z kukułki będzie pasował. Bardzo prosty przepis, według mnie nie da się go zepsuć.

Składniki:

300 gram kukułek

250 ml wódki (ja dałam waniliową "absoluta")

250 ml mleka

5 żółtek

Przygotowanie:

Kukułki rozpuścić w mleku nie doprowadzając do wrzenia, czesto mieszając żeby się nie przypaliło. Zestawić z gazu, ostudzić. Do letniej masy dodać żółtka, zmiksować, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Podobno najlepiej smakuje na drugi dzień, ale ja (jak zwykle zresztą) musiałam spróbować już teraz i oświadczam, że jest przepyszny!

poniedziałek, 09 listopada 2009

Poniżej podaję przepis na likier z pigwy (a dokładnie z owoców pigwowca, bo taki krzaczek posiadam w ogródku).

Na efekt końcowy będę musiała poczekać - jestem na etapie zasypania owoców cukrem (zaczął się drugi tydzień). Umęczyłam się troszkę z przygotowaniem owoców. Przeczytałam gdzieś, że warto je przed krojeniem przemrozić i naprawdę warto to zrobić! Owoce po rozmrożeniu były miękkie, dosyć łatwo się kroiły ale wyjmowanie z nich pestek - tragedia! Są drobne, ściśniętę w małych "kieszonkach" - mam nadzieję, że było warto.

Likier z owoców pigwowca

Składniki:

1 kg owoców pigwowca, bez pestek pokrojonych na małe kawałki

1 kg cukru

1 l wódki (jak kto lubi może być i spirytus, niestety nie wiem czy spirutus powinno się rozcieńczyć)

Przygotowanie:

Owoce przełożyć do dużego słoja (lub dwóch mniejszych, tak jak to było w moim przypadku), zasypać cukrem. Wymieszać i zamknąć szczelnie słoik. Trzymać w słoju dwa tygodnie często potrząsając. Na początku owoce zlepiają się z cukrem - po jakimś czasem tworzy się sok.

Po dwóch tygodniach sok zlewamy (owoce ja na pewno wykorzystam do herbaty zamiast cytryny - pychotka!), przecedzamy, łączymy z alkoholem, przelewamy do butelek.

Podobno czym dłużej stoi tym lepiej, ale można go pić już od razu (postaram się poczekać chociaż z dwa tygodnie):)

Składniki:

 ½ l wódki

1 puszka skondensowanego mleka słodkiego (można zakupić już gotowe)

1 puszka skondensowanego mleka niesłodkiego (ewentualnie ½ śmietany kremówki)

1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy lub kakao

 Wykonanie:

Puszkę ze słodkim mleczkiem  gotuję minimum dwie godziny. Studzę. Przestudzoną masę przekładam do miski lub miksera (w oryginalnym przepisie, z blogu „tak sobie pichcę”, autorka nie zaleca miksowania, ja za pierwszym razem wymieszałam łyżką a za drugim mikserem i za każdym razem wyszło przepyszne).

I teraz:

I. Jeśli  dodaję mleko skondensowane niesłodzone i łyżeczkę kawy mieszam wszystko drewnianą łyżką. Alkohol dodaję na koniec partiami.

II. Przy śmietanie kremówce – do ubitej kremówki dodaję masę kajmakową, łyżeczkę kakao, wszystko mieszam mikserem na koniec dodając alkohol w ten sam sposób jak powyżej (w tej wersji likier jest bardziej gęsty).

Przelewam do butelek i odstawiam na dzień lub dwa, chociaż za pierwszym razem nie wytrzymałam nawet pół dnia!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!