NA SŁONO

piątek, 28 marca 2014

pizza

Składniki:

ciasto (na dwa duże blaty lub 3 średnie):

- 3 szklanki mąki

- 200 ml ciepłej wody

- 50-70 ml ciepłego mleka

- 1-4 opakowania świeżych drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżli oleju

sos:

- 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie (250 ml)

- 1 puszka pokrojonych pomidorów

- 2-3 ząbki czosnku

- 1-2 łyżeczki oregano

- sol, pieprz, cukier do smaku

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Reszta składników wedle uznania i upodobań :)

Przygotowanie:

Ciasto:

Mleko, wodę, drożdże, cukier i kilka łyżek mąki połączyć ze sobą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodać sól, olej a na koniec przesianą mąkę. Zagnieść dokładnie ciasto aż będzie elastyczne (jeśli będzie zbyt lepiące się, można w trakcie zagniatania przesypywać dłonie niewielką ilością mąki).

Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 minut.

Piekarnik nagrzać do minimum 200 stopni.

Sos:

Na patelni podsmażyć na oliwie drobno pokrojony czosnek. Dodać przecież pomidory, przyprawy i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając aż sos zgęstnieje. Przestudzić.

Przygotować resztę składników (mieso, wędlina, warzywa, stary ser).

Ciasto podzielić na 2-3 części.

Rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową przesypaną mąką.

Rozsmarować sos na placku, wyłożyć resztę składników, piec każdy placek oddzielnie przez 10-15 minut aż boki pizzy się zrumienią.

 

 

 

 

wtorek, 25 marca 2014

Quiche ze szpinakiem i serem feta

 

Składniki:

na ciasto:

250 g mąki

100 zimnego masła lub margaryny

2 jajka

szczypta soli

na farsz:

2 opakowania rozdrobnionego zmrożonego szpinaku

1 opakowanie sera feta

4 jajka

150 ml śmietanki kremówki

3-4 ząbki czosnku

1 mała cebula

3-4 łyżki oliwy z oliwek

garść startej mozzarelli

sól i pieprz

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim dużą tortownicę formując wysokie boczki, które warto docisnąć mocno widelcem do ścianek formy. Dno nakuwamy widelcem.

Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i podpiekamy  12-15 minut.

Rozmrożony szpinak porządnie odsączamy z wody.

Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy odsączony szpinak i pokrojony ser feta. Mieszamy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Jajka i śmietankę miksujemy i dodajemy do ostudzonej masy szpinakowej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Gotową masą wylewamy na kruche ciasto, posypujemy mozzarellą i pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez 30-40 minut.  

 

sobota, 26 października 2013

I znowu szpinak:)

Nie ukrywam że bardzo lubię i ja i moi bliscy:)

Spagettii ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu razowego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała czuszka
  • ser pleśniowy - nieduży kawałek
  • parmezan - stary lub bardzo drobno pokrojony
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Drobno pokrojony czosnek przesmaż na niezbyt gorącej oliwie.
  2. Dodaj rozmrożony i mocno odciśnięty szpinak. Smaż przez kilka minut mieszając.
  3. Dodaj pokrojoną czuszkę i szuszone pomiodory, pokrojony ser pleśniowy, sól i pieprz. Mieszaj aż ser się rozpuści.
  4. Na koniec wmieszaj makaron ugotowany al dente.
  5. Przełóż na talerze posyp parmezanem i listaki bazylii
  6. Doskonale smakuje z mołdawskim Merlotem.

 

Spagettii ze szpinakiem

 

środa, 23 października 2013

 

tarta ze szpinakiem

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 1-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli

farsz:

  • szpinak mrożony (pół na pół opakowania szpinaku liściastego i rozdrobnionego)
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • dwie garście oliwek
  • 4-5 plastrów sera pleśniowego
  • 1 mała drobno pokrojona czuszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Przesiekaj nożem zimne masło z mąką.
  2. Dodaj jajko, sól i zagnieć szybko ciasto.
  3. Jeśli w trakcie zagniatania ciasto nie będzie chciało się połączyć dodaj łyżkę, dwie śmietany.
  4. Uformuj płaski placek i wrzuć na 1-2 godziny do lodówki.
  5. Rozwałkuj placek pomiędzy folią spożywczą na grubość około 0,5-1 cm, trochę większy niż foremka.
  6. Wyłóż foremkę ciastem dokładnie dociskając brzegi i nakłuwając widelcem dno.
  7. Podpiecz przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudź.
  8. Rozmrożony szpinak mocno odcedź. Pokrój drobno czosnek i przesmaż na nie zbyt dużym ogniu na oliwie.
  9. Dodaj szpinak i smaż na większym płomieniu cały czas mieszając.
  10. Do szpinaku dodaj pomidory pokrojone w paseczki, oliwki w całości lub przekrojone na pół, czuszkę, i przesiekane igiełki rozmarynu.
  11. Wypełnij farszem ciasto, na wierzch wyłóż plastry sera i piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.
niedziela, 20 października 2013

Super proste ale za to przepyszne danie z farszem, który można wykorzystać do innych potraw np. do tarty

naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

  • naleśniki przygotowane według uznania

farsz:

  • szpinak mrożony (pół na pół opakowania szpinaku liściastego i rozdrobnionego)
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • dwie garście oliwek
  • 4-5 plastrów sera pleśniowego
  • 1 mała drobno pokrojona czuszka
  • spora garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozmrożony szpinak mocno odcedź. 
  2. Pokrój drobno czosnek i przesmaż na nie zbyt dużym ogniu na oliwie.
  3. Dodaj szpinak i smaż na większym płomieniu cały czas mieszając.
  4. Do szpinaku dodaj pomidory pokrojone w paseczki, oliwki w całości lub przekrojone na pół, czuszkę, a na koniec pokruszone plastry sera.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Lekko przestudzonym farszem zapełnij naleśniki.
  7. Na koniec posyp listkami bazylii.

farsz

niedziela, 04 grudnia 2011

potrawka z kurczaka

 

Do tej potrawy wykorzystałam mięsko i warzywa z rosołu.

Składniki:

3-4 udka ugotowane w rosole

warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka)

por

cebula

groszek konserwowy

natka pietruszki

2 szklanki wywaru z zupy

przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina wegety

Przygotowanie:

Ostudzone mięsko pokroić na drobne kawałki, warzywa z zupy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju, dodać do mięsa. Wlać wywar. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodać posiekaną natkę, groszek konserwowy i przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem.

potrawka z kurczaka

niedziela, 27 listopada 2011

Zapiekanka pasterska

Składniki:

600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1-2 kg ziemniaków

2-3 cebule

2-3 marchewki

2-3 ząbki czosnku

mleko

masło

1 jajko

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka musztardy

1 łyżka sosu worcestershire

1 szklanka bulionu warzywnego

kilka łyżej oleju

2 łyżeczki ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę pokroić w drobno kosteczkę i udusić na dwóch łyżkach oleju. Mięso usmażyć na brązowy kolor na kolejnych dwóch łyżkach oleju. Warzywa połączyć z mięsem dodać przecier, musztardę i sos worcestershire wraz z bulionem i posiekanym czosnkiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu czesto mieszając przez około 15 minut. Pod koniec dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzić. Dodać tyle masła i mleka żeby powstało gęste pure. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso, na to ziemniaki a na koniec rozbełtane jajko.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

 

 

czwartek, 12 sierpnia 2010

Ryba w sezamowej panierce

Składniki:

Filet z ryby morskiej

marynata:

sok z 1 cytyny

1 łyżka startego imbiru

2-3 łyżki oleju ryżowego

przyprawy: biały pieprz i sól do smaku

panierka:

jajko

mąka wymieszana z bułką tartą

ziarna sezamu

szczypta gałki muszkatołowej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować marynatę. Sok z cytryny, imbir, olej i przyprawy dokładnie ze sobą połączyć. Mieso zalać marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Zamarynowaną rybę odsączyć. Jajko rozbełtać z gałką. Kawałki ryby moczyć w jajku, potem w mące a na koniec w sezamie mocno dociskając.

Usmażoną na złoty kolor rybę podawać z np. sałatką ze świeżych ogórków i ryżem.

 

 

niedziela, 08 sierpnia 2010

Ryż z warzywami

Składniki:

2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

3 papryki (czerwona, zielona, żółta)

2 cebule cukrowe

2 pomidory

1 szklanka śliwek pozbawiony pestek

1 duży ząbek czosnku

1 pęczek natki pietruszki

oliwa do smażenia

przyprawy: sol, pieprz, papryka słodka, 1 łyżeczka cukru, (opcjonalnie 1 kostka wywaru warzywnego korra)

Przygotowanie:

Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do większego rondla. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na oleju i dodać do cebuli. Pomidory spażyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, śliwki pokroić w ćwiartki, czosnek posiekać, poddusić na kolejnej łyżce oleju na dużym ogniu, przełożyć do pozostałych warzyw.

Do warzyw dodać ryż, wymieszać, przyprawić. Dusić pod przykryciem na małym ogniu prze 5-10 minut. Na koniec posypać natką pietruszki.

niedziela, 01 sierpnia 2010

Paluszki schabowe z soją po bretońsku

Składniki:

ładny kawałek schabu

0,5 kg soi

4 dojrzałe pomidory

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 soku z cytryny

przyprawy:

do schabu - sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

do soi - majeranek, cząber, estragon, sól, pieprz

ponadto:

oliwa

olej

mąka

bulka tarta

Przygotowanie:

Schab pokroić na cienkie plastry, potem każdy plaster na dwa lub trzy paseczki. Zasypać go przyprawami, zalać oliwą i sokiem z cytryny odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Soję moczyć w gorącej wodzie przez noc. Odsączyć i przepłukać. Gotować wraz z koncentratem pomidorowym do miękkości. Pomidory obrane ze skórki dodać do miekkiej już soi i gotować na dużym odniu bez przykrycia aż się rozpadną. Cebulkę pokroić, czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie, obsypać łyżką mąki. Dodać do soi, wymieszać łyżką. Dodać przyprawy do smaku. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, mieszjąc żeby się nie przypaliła.

Schab smażyć na oleju w panierce z mąki i tartej bułki na złoty kolor.

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Akcja: Nie kradnij zdjęć!