CIASTKA I CIASTECZKA

poniedziałek, 21 listopada 2011

Owsiane ciasteczka z kakao i bakaliami

 

Składniki:

250 drobnych płatków owsianych

200 gram ciemnego cukru trzcinowego

1-2 łyżki miodu

3 jajka

2 łyżki kakao

50 gram margaryny

100 g mąki

100-150 g drobno posiekanych bakalii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Płatki uprażyć na patelni, wystudzić. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao dodać jajka, miód i roztopiony tłuszcz. Wymieszać. Na koniec wrzucamy płatki i bakalie. Nakładamy łyżką na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 10-12 w temperaturze 180 stopni.

wtorek, 01 czerwca 2010

Babeczki z dżemem brzoskwiniowym

 

W smaku przypominają mi rogaliki z ciasta półkruchego, które moja Mama robiła mi jak byłam mała:)

Składniki:

suche:

2 szklanki mąki

1 szklanka płatków żytnich lub owsianych

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mokre:

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 jajka

oraz:

dżem lub konfitura brzoskwiniowa

Przygotowanie:

Składniki suche i mokre wymieszać oddzielnie, potem niezbyt dokładnie razem połączyć.

Wyłożyć po łyżce do formy na babeczki, potem łyżeczkę dżemu, na koniec przykryć drugą łyżką ciasta.

Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


niedziela, 09 maja 2010

Muffiny czekoladowo-kokosowe

Jeszcze ciepłe...

Składniki:

2 szklanki mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

1/4 łyżeczki soli

1 duże jajko

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

100 g wiórków kokosowych

100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, proszek, posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe cukier i sól do jednej miski, wymieszać.

W drugiej misce połączyć trzepaczką mleko, olej i jajko

"Mokre" składniki wlać do "suchych", wymieszać "byle jak". Przełożyć łyżeczką do formy do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut na złotobrązowy kolor.

 

Muffiny czekoladowo-kokosowe

 

piątek, 16 kwietnia 2010

Ciasteczka owsiane

Składniki:

200 g płatków owsianych

200 g mąki kukurydzianej (można ją zastapić mąką pszenną)

100 g fruktozy (można ją zastapic brązowym cukrem lub płynnym miodem)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

10 g posiekanych orzechów włoskich

10 g pokrojonej śliwki kalifornijskiej

10 g rodzynek

2 jajka

Przygotowanie:

Płatki łaczę z maką i fruktozą oraz proszkiem do pieczenia. Mieszam. Dodaję bakalie i jajka i mieszam składniki ręką aż powstanie lepka masa. Rękoma zwilżonymi wodą formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko i je spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.

Ciasteczka owsiane

 

czwartek, 15 kwietnia 2010

Francuskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Składniki:

1 płat gotowego ciasta francuskiego

1 czekolada gorzka

1 czekolada deserowa

4-6 łyżek mleka

50 gram posiekanych orzechów laskowych

2 łyżki cukru (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam wraz z mlekiem na małym ogniu. Studzę.

Na rozłożony i lekko rozwałkowany płat ciasta nakładam roztopioną czekoladę, rozsypuję równomiernie orzechy. Ciasto zwijam do środka wzdłuż dłuższych brzegów, łączę na środku lekko dociskając.

Kroję ostrym nożem i układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję cukrem.

Piekę 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Francuskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe

 

sobota, 06 marca 2010

 

Ciasteczka czekoladowe z chilii

Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.

Ciasteczka smaczne, ale mimo iż dałam więcej chili niż w przepisie, nie było jej czuć.

Zamiast golden syropu dodałam sztuczny miód.


Składniki:

100 gram mąki

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½  łyżeczka sody

½ cynamonu

40 gram cukru

50 gram masła

¼ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili

2 łyżki golden syropu

100 gram posiekanej czekolady


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać masło i chili, wyrabiać palcami jak na kruszonkę. Dodać golden syrop, czekoladę i delikatnie wyrobić. Uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczone układać w dużej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 8-10 minut.

Ciasteczka czekoladowe z chilii

sobota, 05 grudnia 2009

Ciasteczka z orzechami

Miały być rogaliki. Taki w każdym razie dostałam przepis od Mamy. Ale cóż, człowiek z natury leniwy jest - a ja to już na pewno:)

Składniki:

28 dag mąki

21 dag schłodzonego masła roślinnego

10 dag posiekanych orzechów włoskich (ja dałam laskowe bo na mojej "wsi" w dwóch sklepach nie było włoskich)

7 dag cukru (w mojej wersji cukier puder)

1 cukier waniliowy (ja dałam dwie łyżeczki cukru waniliowego własnej robótki)

Cukier puder do posypania (nie sypałam)

Przygotowanie:

Mąkę, masło i orzechy zagnieść. Oziebić (minimum 30 minut do lodówki). Ciasto rozwałkować, wycinać wzory wedle gustu i zamiłowania (w przepisie Mamy były kwadraty, zawjane w rogaliki). Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Szybko, prosto i przyjemnie:)

Akcja: Nie kradnij zdjęć!