DESERY

niedziela, 15 stycznia 2012

Galaretkowa Tęcza

Składniki:

Po jednym opakowaniu różnego koloru galaretek

0,5 litra śmietany kremówki

100 g cukru

2 czubate łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance wody. Czekamy aż porządnie stężeją. Śmietankę zagotowywujemy z cukrem i wrzącą zalewamy żelatynę. Podgrzewamy delikatnie i mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy.

Stężone galaretki kroimy w kostkę, wspujemy do formy, mieszamy i zalewamy zimną śmietaną. Wstawiamy do lodówki aż całkowicie stężeje.

11:26, ulapopow , DESERY
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 19 lipca 2010

Racuchy z jabłkiem

Składniki:

1 duże jabłko

2 jajka

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1  szklanka jogurtu lub maślanki

1/2 soku z cytryny

1 czubata łyżeczka sody

szczypta soli

olej do smażenia

Przygotowanie:

Jogurt, mąkę, cukier i jajka wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać odrobinę mleka lub wody gazowanej. Jabłko obrać i pokroić w cienkie talarki, skropić sokiem z cytryny i dodać do ciasta razem z sodą. Wymieszać tak aby ciasto dokładnie oblepiło plasteki jabłka.

Smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Podawać ze śmietaną, cukrem, posypką czekoladową.

14:17, ulapopow , DESERY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 czerwca 2010

Gofry

 

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka gazowanej wody mineralnej

2 jajka

2 szklanki mąki (może być troszkę więcej jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)

1/2 kostki roztopionego masła

50 g cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą masę. Do masy jajecznej dodawać powoli roztopione masło a następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać wodę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.

Gofry smażyć w gofrownicy na złotobrązowy kolor (około 5 minut).

 

Gofry

15:43, ulapopow , DESERY
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 maja 2010

Placuszki jogurtowe z sosem czekoladowym

 

Składniki:

na ciasto

1 szklanka mąki

1 duże opakowanie gęstego jogurtu

3 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

na sos

1 szklanka śmietanki 18%

100-150 g gorzkiej czekolady

1/2 szklanku cukru pudru

Przygotowanie:

Placuszki

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt, na koniec makę z proszkiem do pieczenia. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony (ostrożnie bo szybko się przypalają).

Sos czekoladowy

Wlewamy śmietankę do garnuszka, dodajemy cukier i podzieloną na kawałki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada i cukier się rozpuszczą. Polewamy placuszki lekko przestudzonym sosem.

 

Placuszki jogurtowe z sosem czekoladowym


20:34, ulapopow , DESERY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 kwietnia 2010

Pascha

Składniki:

250 gram zmielonego dwukrotnie sera tłustego lub półtłustego

40 gram masła

2 żółtka

90 gram cukru pudru

Bakalie: po 12 gram posiekanych migdałów, rodzynek, orzechów włoskich, moreli, daktyli

1 łyżeczka skórki z cytryny

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

1 kieliszek koniaku (i tu mała modyfikacja, – ponieważ nie miałam koniaku dałam… bimbru z jarzębiny, a rok temu słodkie czerwone wino)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Bakalie mieszam wszystkie razem i zalewam alkoholem. Odstawiam na godzinę. Masło ucieram, dodaję cukier, ekstrakt z wanilii i ucieram do powstania jednolitej masy. Ucierając dodaję po jednym żółtku. Ser stopniowo dodaję do masy. Na koniec odsączone bakalie. Czystą lnianą lub tetrową ściereczkę (może być duża gaza) rozkładam na blacie i nakładam na nią masę serową. Zawijam w taki sposób, aby przybrała kształt stożka i układam na sicie. Odstawiam na całą noc do lodówki. Po odwinięciu z ściereczki przekładam do foremki wyłożonej folią spożywczą ,zawijam, obciążam i wstawiam na minimum  4 godziny do lodówki.

Schłodzoną paschę wykładam na talerzyk i dekoruję.

 

18:49, ulapopow , DESERY
Link Dodaj komentarz »
Akcja: Nie kradnij zdjęć!