sobota, 12 czerwca 2010

Zapiekanka z makaronem i pomidorami

Smaczna, prosta zapiekanka.

Składniki:

1 opakowanie makaronu (dowolny kształt średniej wielkości)

3-4 duże pomidory

3/4 l  zimnego mleka

1/2 masła

3 łyżki mąki

szczypta gałki muszkatołowej

100 g startego twardego żółtego sera

przyprawy:

sól, pieprz, bazylia, ew. natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Przelewamy zimną wodą.

Pomidory kroimy w plastry.

Masło rozpuszczamy w niedużym garnku, dodajemy mąkę i mieszamy aż masło wchłonie całą mąkę. Zestawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) wlewamy mleko. Wstawiamy z powrotem na ogień i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i gałku muszkatołową.

Do żarodpornego, natłuszczonego naczynia wkładamy warstwami: makaron, pomidory, sos beszamelowy, przyprawy. Na wierzchu polewamy sosem, posypujemy serem i znowu polewamy sosem.

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Zapiekanka z makaronem i pomidorami



wtorek, 01 czerwca 2010

Babeczki z dżemem brzoskwiniowym

 

W smaku przypominają mi rogaliki z ciasta półkruchego, które moja Mama robiła mi jak byłam mała:)

Składniki:

suche:

2 szklanki mąki

1 szklanka płatków żytnich lub owsianych

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mokre:

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 jajka

oraz:

dżem lub konfitura brzoskwiniowa

Przygotowanie:

Składniki suche i mokre wymieszać oddzielnie, potem niezbyt dokładnie razem połączyć.

Wyłożyć po łyżce do formy na babeczki, potem łyżeczkę dżemu, na koniec przykryć drugą łyżką ciasta.

Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


poniedziałek, 31 maja 2010

Placek kokosowy

  

Składniki:

na ciasto:

2 jajka

2 żółtka

3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:

20 dag wiórków kokosowych

2 szklanki mleka

1/2 miękkiej margaryny

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

2 galaretki np. truskawkowe

3 paczki herbatników (petitków)

1 mleczna czekolada

kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Składniki ciasta zmiksować i rozsmarować na średniej wielkości blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.

Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu (jeśli jest bardzo gorąco możemy zmniejszyć ilość wody o pół szklanki).

Wiórki kokosowe gotować wraz z mlekiem aż wyparuje płyn. Przestudzić i utrzeć z masłem i cukrem pudrem na gładką masę (jeśli będzie zbyt such można dodać kilka łyżek mleka - ciasto pod spodem wchłonie nadmiar wilgoci z masy). Na ciasto wyłożyć masę kokosową, potem tężejącą galaretkę oraz herbatniki.

Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Przestudzoną polewę wylać na wierzch ciasta.

Ciasto przykryte folią spożywczą włożyć na minimum dwie godziny do lodówki, zeby herbatniki zmiękły.


08:00, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 maja 2010

Sałatka łososiowa z sosem ostrygowym

 

Składniki:

100 g wędzonego łososia

2-3 pomidory

1 długi ogórek

1 pęczek rzodkiewki

1 główka sałaty

pęczek koperku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka sosu ostrygowego

sok z 1/2 cytryny

pieprz biały, odrobina soli

Przygotowanie:

Łososia pokroić na nieduże kawałki. Sok z cytryny  wymieszać z sosem ostrygowym i przetartym przez praskę czosnkiem. Marynatą zalać łososia , wymieszać. Sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki, ogórka i pomidora pokroić w kostkę,  rzodkiewkę zetrzeć na tarce, koperek posiekać. Warzywa wrzucić do do większej salaterki, oprószyć odrobiną soli i pieprzem, dodać łososia razem z marynatą i wymieszać wszystkie składniki.


niedziela, 23 maja 2010

Owoce pod kruszonką

 

Składniki:

Owoce do zapiekania powinny być w miarę twarde.

W tym wypadku były to:

gruszki i brzoskwinie z zalewy

kiwi

jabłka

rabarbar

na kruszonkę:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki płatkow owsianych

100 g zimnego masła

2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Płaskie żarodporne naczynia lekko natłuszczamy i posypujemy cukrem. Owoce pokrojone w średniej grubości plastry wykladamy na dno naczynia. Wszystkie składniki do kruszonki wsypujemy do miski i "przecieramy" w palcach na średniej wielkości grudki, wykładamy na owoce i pieczemy w temp. 200 stopni, aż kruszonka nabierze złotego koloru (ok. 40 minut).

Podajemy z lodami, bitą śmietaną a mnie osobiście najlepiej smakuje z kleksem z kwaśnej, gęstej śmietany.

 

Owoce pod kruszonką


13:50, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 maja 2010

Ciasto z ananasem

 

Składniki:

1 puszka ananasów w plastrach

2 jajka

100 g miękkiego masła

100 g mąki

50 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki zalewy z puszki

kandyzowane owoce

Przygotowanie:

Foremkę średniej wielkości wysmarować tłuszczem, piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Dno foremki ścisło wyłożyć plastry ananasa, w środek każdego włożyć kilka kandyzowanych owoców.

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, wylać na owoce, wygładzić i wstawić do piekarnika na 30 minut.

Przestudzone ciasto przełozyć na talerz, przewracając na drugą stronę.

 

Ciasto z ananasem

18:26, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (4) »
niedziela, 16 maja 2010

Tort bezowy

 

Składniki:

na bezę

6 białek

300 g drobnego cukru

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka octu

1 łyżka ekstraktu z wanilii

na krem

500 ml śmietanki tortowej 36%

2 czekolady gorzkie lub deserowe

2 śmietanfixy

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę, ocet i ekstrakt z wanilii.

Wyłożyć na dwa krążki, wycięte z papieru do pieczenia i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.

Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, ostudzić.

Śmietanę ubić z śmietanfixami, dodając pod koniec po łyżce roztopionej czekolady.

Krążki bezowe delikatnie wyłożyć na talerz, posmarować środek i wierz kremem czekoladowy, schłodzić w lodówce przed podaniem.

 



18:38, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »

Grzybowa z suszonymi pomidorami i kaszą

 

Składniki:

300 g mrożonych grzybów np. podgrzybków

1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju

2 ząbki czosnku

1\2 szklanki średniej kaszy perłowej

1 peczek koperku

1 mały jogurt naturalny

1 łyżka mąki

2 kostki wywaru grzybowego (niekoniecznie)

liść laurowy

ziele angielskie

sól, pieprz i odrobina vegety do smaku

Przygotowanie:

Pomidory pokroić i razem z olejem ze słoiczka podsmażyć, dodać czosnek pokrojony w plasteki i nierozmrożone grzyby. Przykryć i dusić na małym ogniu aż grzyby się rozmrożą.  Zagotować 3-5 l wody w garnku, dodać 2 kostki wywaru grzybowego (niekoniecznie) , liść laurowy , ziele angielskie i podduszone grzyby z pomidorami. Gotować 10-15 minut.  Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklance zimnej wody, wlać do zupy, wymieszać. Wrzucić kaszę i koperek, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż kasza będzie miękka. Na koniec dodać jogurt wymieszany z kilkoma łyżkami gorącej zupy, doprawić.



14:33, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 maja 2010

Placuszki jogurtowe z sosem czekoladowym

 

Składniki:

na ciasto

1 szklanka mąki

1 duże opakowanie gęstego jogurtu

3 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

na sos

1 szklanka śmietanki 18%

100-150 g gorzkiej czekolady

1/2 szklanku cukru pudru

Przygotowanie:

Placuszki

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt, na koniec makę z proszkiem do pieczenia. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony (ostrożnie bo szybko się przypalają).

Sos czekoladowy

Wlewamy śmietankę do garnuszka, dodajemy cukier i podzieloną na kawałki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada i cukier się rozpuszczą. Polewamy placuszki lekko przestudzonym sosem.

 

Placuszki jogurtowe z sosem czekoladowym


20:34, ulapopow , DESERY
Link Dodaj komentarz »

Zupa koperkowa z jarzynami

 

Składniki:

3-4 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

1 por

5-6 ziemniaków

1 duży peczek koperku

100 g masła

1 mała śmietana 18%

przyprawy: pieprz, sól, vegeta

Przygotowanie:

Warzywa umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora drobno pokroić, koperek posiekać. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce (lub maszynce) do warzyw o dużych oczkach. Masło rozgrzać na patelni i dusić na nim warzywa na małym ogniu aż puszczą sok. Przełożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować do miekkości. Dodać ziemniaki i pora, gotować aż ziemniaki będą miękkie, na koniec dodać koperek i śmietanę, doprawić do smaku.

 

20:22, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
Akcja: Nie kradnij zdjęć!