niedziela, 01 stycznia 2012

Sałatka z kolorowego makaronu

Składniki:

1/2 opakowania kolorowego makaronu

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

garść ziaren sezamu

kilka suszonych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów

1 łyżeczka ostrej ostrej musztardy

1 łyżeczka pikantnego keczupu

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek wymieszać z zalewą z pomidorów, dodać , musztardę i keczup, sól, pieprz i cukier do smaku. Ugotować makaron al dente . Odcedzić, obficie przelać zimną wodą.

Na patelni uprażyć ziarna (lekko zrumienić), po wystudzeniu wymieszać z makaronem. Pokroić suszone pomidory, dodać do sałatki, polać sosem i dokładnie wymieszać.

piątek, 30 grudnia 2011

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Składniki:

2 puszki tuńczyka w zalewie

czerwona fasola z puszki

biała fasola z puszki

kukurydza konserwowa

zielone i czarne oliwki

groszek konserwowy

1 czerwona cebula

czerwona, zielona i żółta papryka

2 jajka ugotowane na twardo

3 łyżki majonezu

1 łyżka naturalnego jogurtu

sok z 1/2 cytryny

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą,  groszek, kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy. Paprykę, cebulę i jajka kroimy w drobną kostkę, oliwki kroimy na pół.

Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i sokiem z cytryny. Na koniec przyprawiamy i wsypujemy natkę.

Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

niedziela, 25 grudnia 2011

Piernik Ewy Wachowicz

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

4 łyżki kakao

opakowanie przyprawy do piernika

1 kostka masła

5 jajek

4 łyżki miodu

szczypta soli

15 dag orzechów laskowych

Dodatkowo:

lukier do dekoracji

powidła śliwkowe do przełożenia (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód.  Gotujemy wszystko aż się rozpuści i połączy a następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy uprażone orzechy.

Ciasto przekładamy do foremek (w moim przypadku były dwie średniej wielkości). Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotowe ciasto przekładamy powidłami i lukrujemy.

 

13:08, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 grudnia 2011

potrawka z kurczaka

 

Do tej potrawy wykorzystałam mięsko i warzywa z rosołu.

Składniki:

3-4 udka ugotowane w rosole

warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka)

por

cebula

groszek konserwowy

natka pietruszki

2 szklanki wywaru z zupy

przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina wegety

Przygotowanie:

Ostudzone mięsko pokroić na drobne kawałki, warzywa z zupy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju, dodać do mięsa. Wlać wywar. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodać posiekaną natkę, groszek konserwowy i przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem.

potrawka z kurczaka

niedziela, 27 listopada 2011

Zapiekanka pasterska

Składniki:

600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1-2 kg ziemniaków

2-3 cebule

2-3 marchewki

2-3 ząbki czosnku

mleko

masło

1 jajko

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka musztardy

1 łyżka sosu worcestershire

1 szklanka bulionu warzywnego

kilka łyżej oleju

2 łyżeczki ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę pokroić w drobno kosteczkę i udusić na dwóch łyżkach oleju. Mięso usmażyć na brązowy kolor na kolejnych dwóch łyżkach oleju. Warzywa połączyć z mięsem dodać przecier, musztardę i sos worcestershire wraz z bulionem i posiekanym czosnkiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu czesto mieszając przez około 15 minut. Pod koniec dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzić. Dodać tyle masła i mleka żeby powstało gęste pure. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso, na to ziemniaki a na koniec rozbełtane jajko.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

 

 

czwartek, 24 listopada 2011

czekoladowa trufla na biszkopcie

Składniki:

na biszkopt:

4 jajka

4 czubate łyżki mąki

4 czubate łyżki drobnego cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropel waniliowego aromatu

na truflę:

200 ml kremowej śmietanki

350 g mlecznej czekolady

300 g gładkiego twarożku

1 opakowanie galaretki

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w małej tortownicy wyłożonej pergaminem około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Ściąć wierzchnią cześć biszkoptu i wyłożyć nią boki tortownicy.

Galaretkę przygotować według przepisu. Gotową pokroić w kostkę i wyłożyć na dnie ciasta.

Śmietankę zagotować ciągle mieszając. Dodać podzieloną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać twarożek, dokładnie wymieszać i gotową masą zalać ciasto i galaretkę.

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

10:47, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 21 listopada 2011

Owsiane ciasteczka z kakao i bakaliami

 

Składniki:

250 drobnych płatków owsianych

200 gram ciemnego cukru trzcinowego

1-2 łyżki miodu

3 jajka

2 łyżki kakao

50 gram margaryny

100 g mąki

100-150 g drobno posiekanych bakalii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Płatki uprażyć na patelni, wystudzić. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao dodać jajka, miód i roztopiony tłuszcz. Wymieszać. Na koniec wrzucamy płatki i bakalie. Nakładamy łyżką na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 10-12 w temperaturze 180 stopni.

piątek, 18 listopada 2011

Super Colesław

Przepis znaleziony w necie ale zabij mnie nie pamiętam skąd:(

W każdym razie czapki z głów dla twórcy:)))

Składniki:

  • 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
  • 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
  • 2 małe cebule
  • 1/3 szklanki cukru pudru (moze być nico mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
  • 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego (można zastąpić większą ilością soku z cytryny)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
  2. Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
  3. Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitek konsystencji:)
  4. polać warzywa i wszystko dokladnie wymieszać.

Gotową sałatkę włożyc do lodówki na conajmniej 2-3 godziny

 

 

 

wtorek, 15 listopada 2011

 

sałatka z wędzoną ryba i jabłkiem

Składniki:

około 250 g wędzonej ryby (łosoś, pstrąg, makrela)

1 duże jabłko

2-3 jajka ugotowane na twardo

3-4 ogórki kiszone

1 średnia cebula

1 puszka kukurydzy

5 łyżek śmietany

5 łyżek majonezu

sól i pieprz do smaku

sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Rybę czyścimy z ości i mocno rozdrabniamy. Jajko, ogórka, cebulę oraz jabłko kroimy w drobną kostę, dodajemy do ryby i skrapiamy sokiem z cytryny. Do całości dokładamy kukurydzę. Majonez mieszamy ze śmietaną i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy pod koniec, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

 

piątek, 11 listopada 2011

 

Ciasto z bananem i bakaliami

Składniki:

5 bananów

2 jajka

200 g mąki

50 g płatków owsianych

125 g oleju

125 ciemnego cukru trzcinowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

5 łyżek miodu

sok z 1/2 cytryny

bakalie po 10 dag: migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, rodzynki namoczone w wodzie z aromatem rumowym, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczy;

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, posiekanymi bakaliami i sodą oczyszczoną. Banany rozgniatamy widelcem skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jajka, cukier, miód i olej i mieszamy. Masę bananową łączymy z masą mączną, wykładamy do średniej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.

14:36, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Akcja: Nie kradnij zdjęć!