wtorek, 29 października 2013

Ciasto z marchewką i żurawiną

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 4 jajka
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g melasy trzcinowej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z melasą na puszystą masę.
  2. Powoli dodaj olej, potem porcjami mąkę razem z proszkiem.
  3. Wmieszaj marchewkę, żurawinę i czekoladę pokrojoną na niezbyt małe kawałki.
  4. Przełóż do śreniej wielkości formki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-50 minut aż wetknięty patyczek będzie w miarę suchy.

 

09:06, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (1) »
niedziela, 27 października 2013

Kolejne ciasto z książki Nigelli Lawson:)

 

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:

  • 125 niesolonego masła
  • 100 gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 300 g dżemu pomarańczowego z drobno posiekaną skórką
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka, rozkłócone
  • 150 g mąki pszennej ze środkiem spulchniającym (standardowo zastąpione zwykłą mąką plus jedna łyżeczka proszku do pieczenia)
  • tortownica o średnicy 20 cm, wsymarowana masłem i wysypana mąką (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (w moim przypadku 170, mój piekarnik mocno się nagrzewa)
  2. W rondlu z grubym dnem rozpuść masło a gdy prawie się roztopi dodaj czekoladę. Mieszaj do momentu gdy czekolada zmięknie i zdejmij z ognia. Mieszaj dalej łopatką lub łyżką do rozpuszczenia czekolady.
  3. Dodaj dżem, sól i jajka. Znów wymieszaj wszystko łopatką aż masa będzie jednolita.
  4. Małymi porcjami dodawaj mąkę z proszkiem i starannie ucieraj.
  5. Przełóż ciasto do foremki i piecz około 50 minut do efektu suchego patyczka.
  6. Opcjonalnie - przestudzone posyp cukrem puderem.

 

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

 



 



15:31, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 października 2013

I znowu szpinak:)

Nie ukrywam że bardzo lubię i ja i moi bliscy:)

Spagettii ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu razowego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała czuszka
  • ser pleśniowy - nieduży kawałek
  • parmezan - stary lub bardzo drobno pokrojony
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Drobno pokrojony czosnek przesmaż na niezbyt gorącej oliwie.
  2. Dodaj rozmrożony i mocno odciśnięty szpinak. Smaż przez kilka minut mieszając.
  3. Dodaj pokrojoną czuszkę i szuszone pomiodory, pokrojony ser pleśniowy, sól i pieprz. Mieszaj aż ser się rozpuści.
  4. Na koniec wmieszaj makaron ugotowany al dente.
  5. Przełóż na talerze posyp parmezanem i listaki bazylii
  6. Doskonale smakuje z mołdawskim Merlotem.

 

Spagettii ze szpinakiem

 

czwartek, 24 października 2013

sałatka z kozim serkiem i borówką

Składniki:

  • świeży szpinak - 2-3 garście
  • sałata lodowa - tyle samo co szpinaku
  • suszone pomidory - 1/2 słoiczka
  • pestki dyni - powinny być uprażone ale "zapomniały" się uprażyć;)
  • 1 mała czuszka
  • garść borówek
  • kozi serek - powinien być dosyć twardy, tak aby można go było zgrilować ale ten niestety się rozpadał 
  • sos: oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny, odrobina cukru

Przygotowanie:

  1. Szpinak i sałatę lodową poszatkuj na niezbyt małe kawałki, wyłóż na duży talerz.
  2. Pokrój pomidory w kosteczkę, czuszkę drobno posztakuj, dodaj do zieleniny.
  3. Wrzuć pestki dyni i borówki. Na wierz wyłóż plasterki sera.
  4. W małym słoiczku wymieszaj wszystkie składniki sosu, porządnie wstrząśnij przed polaniem sałatki.

 sałatka z kozim serkiem i borówką

środa, 23 października 2013

 

tarta ze szpinakiem

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 1-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli

farsz:

  • szpinak mrożony (pół na pół opakowania szpinaku liściastego i rozdrobnionego)
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • dwie garście oliwek
  • 4-5 plastrów sera pleśniowego
  • 1 mała drobno pokrojona czuszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Przesiekaj nożem zimne masło z mąką.
  2. Dodaj jajko, sól i zagnieć szybko ciasto.
  3. Jeśli w trakcie zagniatania ciasto nie będzie chciało się połączyć dodaj łyżkę, dwie śmietany.
  4. Uformuj płaski placek i wrzuć na 1-2 godziny do lodówki.
  5. Rozwałkuj placek pomiędzy folią spożywczą na grubość około 0,5-1 cm, trochę większy niż foremka.
  6. Wyłóż foremkę ciastem dokładnie dociskając brzegi i nakłuwając widelcem dno.
  7. Podpiecz przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudź.
  8. Rozmrożony szpinak mocno odcedź. Pokrój drobno czosnek i przesmaż na nie zbyt dużym ogniu na oliwie.
  9. Dodaj szpinak i smaż na większym płomieniu cały czas mieszając.
  10. Do szpinaku dodaj pomidory pokrojone w paseczki, oliwki w całości lub przekrojone na pół, czuszkę, i przesiekane igiełki rozmarynu.
  11. Wypełnij farszem ciasto, na wierzch wyłóż plastry sera i piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.
wtorek, 22 października 2013

Kolejny przepis z książki "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson, minimalnie zmodyfikowany.

Ciasto jest mokre, ciężkie, bardzo smaczne, można się nasycić już jednym kawałkiem:)

ciasto migdałowe

Składniki:

  • 250 g marcepanu*
  • 250 g miękkiego, niesolonego masła**
  • 150 g mąki ze środkiem spulchniającym***
  • 150 gram miałkiego cukru
  • 6 jajek
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego****

* Ponieważ nie chciało mi się szukać marcepanu zastąpiłam go trzema dobrej jakości batonami z marcepanu. Czekoladę obkroiłam, lekko poszatkowałam i wrzuciłam do "dziurki" w cieście.

** Przeraża mnie ta ilość masła więc dałam 200 g masła i 50 gram margaryny.

*** Zwykła mąka plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

**** Zamiast ekstraktu waniliowego był cukier puder waniliowy (domowej roboty)

Przygotowanie:

  1. Marcepan, masło i cukier utrzyj na gładką masę.
  2. Do utratej masy dodaj aromat migdałowy i ekstrakt waniliowy.
  3. Następnie po jednym jajku.
  4. Na koniec wmieszaj makę z proszkiem.
  5. Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni (trzeba uwazać żeby się nie przypaliło) do efektu w miarę suchego patyczka w średniej wielkości tortownicy najlepiej z kominem (natłuszczonej).
  6. Wyjmij z foremki dopiero jak będzie porządnie przestudzone.

 

 ciasto migdałowe

 

 

08:38, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 października 2013

Super proste ale za to przepyszne danie z farszem, który można wykorzystać do innych potraw np. do tarty

naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

  • naleśniki przygotowane według uznania

farsz:

  • szpinak mrożony (pół na pół opakowania szpinaku liściastego i rozdrobnionego)
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • dwie garście oliwek
  • 4-5 plastrów sera pleśniowego
  • 1 mała drobno pokrojona czuszka
  • spora garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozmrożony szpinak mocno odcedź. 
  2. Pokrój drobno czosnek i przesmaż na nie zbyt dużym ogniu na oliwie.
  3. Dodaj szpinak i smaż na większym płomieniu cały czas mieszając.
  4. Do szpinaku dodaj pomidory pokrojone w paseczki, oliwki w całości lub przekrojone na pół, czuszkę, a na koniec pokruszone plastry sera.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Lekko przestudzonym farszem zapełnij naleśniki.
  7. Na koniec posyp listkami bazylii.

farsz

sobota, 19 października 2013

ciasto z dynią

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki zwykłej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 100 g migdałów lub płatków migdałowych 
  • 100 g pestek z dyni

Na polewę:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • Garść pestek uprażonych dyni i migdałów do posypania

Przygotowanie:

    1. Obrane migdały upraż na suchej patelni, to samo zrób z pestkami dyni. Przestudź. Migdały posiekaj jeśli to nie płatki i wymieszaj z pestkami dyni.
    2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli olej.
    3. Wmieszaj dokładnie mąkę, sodę, cynamon, cukier waniliowy
    4. Dodaj dynię, wymieszane pestki z migdałami.
    5. Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni w średniej wielkości foremce
    6. Wystudzone ciasto polej czekoladą rozpuszczoną z 2-3 łyżkami mleka i posyp resztą migdałów i pestek.

ciasto z dynią

18:07, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 października 2013

Nie wiem czemu autorka twierdzi że to biszkopt:)

Według mnie to klasyczny ucieraniec ale za to super smaczny i bardzo prosty. Cudownie pachnie.

Z książki "Jak być domową boginią"

ciasto biszkoptowe

SKŁADNIKI:

  • 240 g miękkiego, niesolonego masła
  • 200 g drobnego cukru plus trochę do oprószenia
  • sok z 1 cytryny wraz z otartą skórką
  • 3 duże jajka
  • 210 g mąki ze środkiem spulchchniającym, 90 g mąki pszennej (zastąpiłam 300 g zwykłej mąki plus czubata łyżeczka proszku do pieczenia)
  • keksówka o wymiarach około 23 na 13 cm natłuszczona i wyłożona papierem (w moim przypadku foremka silikonowa nie potrzebuje papieru ani natłuszczania)przygotowa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Utrzyj masło z cukrem
  2. Następnie dodawaj naprzemniennie jajka z mąką cały czas ucierając
  3. Na koniec dodaj sok cytryny ze startą skórką
  4. Przed wstawieniem do piekarnika oprósz wierzch ciast dwoma łyżeczkami cukru
  5. Piecz w teperaturze 170 stopni około 1 godziny  do efektu suchego patyczka
  6. Zostaw w formie do wystygnięcia

 

08:24, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 października 2013

zupa z dyni

SKŁADNIKI:

  • 4-5 szklanek obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo starty imbir (kawałek około 4 cm)
  • 2-3 litry wywaru z warzyw
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • gęsta, kwaśna śmietana
  • pestki dyni uprażone na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokrój w kosteczkę i uduś wraz z imbirem i posiekanym czosnkiem na oliwie w średniej wielkości garnku
  2. Dodaj dynie i cały czas mieszając podgrzewaj aż dynia lekko zmięknie
  3. Zalej warzywa bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 15 minut.
  4. Zblenduj zupę na krem , dopraw i podgrzewaj jeszcze chwilkę
  5. Podawaj z kleksem śmietany i pestkami dyni

 

19:50, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Akcja: Nie kradnij zdjęć!