sobota, 14 sierpnia 2010

 

Jarzynówka z żółtą papryką

Składniki:

4 litry czystego wywaru warzywnego

4 większe ziemniaki

1-2 żółte papryki

2-3 pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki

natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżka koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, paprykę pokroić w cienkie piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skoki i pokroić w kostkę.

Cebulę wraz z czosnkiem smażymy na oleju lub oliwie, doajemy po chwili paprykę, nastepnie pomidory i dusimy odkryte przez chwilę na dużym ogniu. Warzywa dodajemy do wywaru wraz z pokrojoną natką pietruszki, zabielamy łyżką mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie i doprawiamy do smaku.

11:54, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 sierpnia 2010

Ryba w sezamowej panierce

Składniki:

Filet z ryby morskiej

marynata:

sok z 1 cytyny

1 łyżka startego imbiru

2-3 łyżki oleju ryżowego

przyprawy: biały pieprz i sól do smaku

panierka:

jajko

mąka wymieszana z bułką tartą

ziarna sezamu

szczypta gałki muszkatołowej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować marynatę. Sok z cytryny, imbir, olej i przyprawy dokładnie ze sobą połączyć. Mieso zalać marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Zamarynowaną rybę odsączyć. Jajko rozbełtać z gałką. Kawałki ryby moczyć w jajku, potem w mące a na koniec w sezamie mocno dociskając.

Usmażoną na złoty kolor rybę podawać z np. sałatką ze świeżych ogórków i ryżem.

 

 

Murzynek z wiśniowa nutą

Składniki:

1 margaryna

4 łyżki kakao

3 łyżki mleka

1 cukier waniliowy lub łyżka elstraktu z wanilii

3 jajka

12 łyżek cukru

12 łyżek mąki

100 g wydrylowanych wiśni lub 3 łyżki konfitury wiśniowej

50 ml wiśniówki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Margarynę, cukier waniliowy i zwykły oraz mleko podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Odlać trochę na polewę. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem i pianę. Na koniec wlać wiśniówkę i dodać wiśnie lub konfiturę.

Piec w średniej wielkości  natłuszczonej keksówce przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Polewę wymieszać, jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę kakao, jeśli zbyt gęsta odrobinę mleka. Wylać na przestudzone ciasto.

Murzynek z wiśniową nutą

 

 

 

17:55, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 sierpnia 2010

Ryż z warzywami

Składniki:

2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

3 papryki (czerwona, zielona, żółta)

2 cebule cukrowe

2 pomidory

1 szklanka śliwek pozbawiony pestek

1 duży ząbek czosnku

1 pęczek natki pietruszki

oliwa do smażenia

przyprawy: sol, pieprz, papryka słodka, 1 łyżeczka cukru, (opcjonalnie 1 kostka wywaru warzywnego korra)

Przygotowanie:

Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do większego rondla. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na oleju i dodać do cebuli. Pomidory spażyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, śliwki pokroić w ćwiartki, czosnek posiekać, poddusić na kolejnej łyżce oleju na dużym ogniu, przełożyć do pozostałych warzyw.

Do warzyw dodać ryż, wymieszać, przyprawić. Dusić pod przykryciem na małym ogniu prze 5-10 minut. Na koniec posypać natką pietruszki.

Krupnik z pieczarką

Składniki:

3 litry wywaru z warzyw wraz z warzywami

3-4 większe ziemniaki

1/2 kg pieczarek

1/2 szklanki pęczaku

1 pęczek natki pietruszki

1 mała kwaśna śmietana

2 łyżki masła lub oleju

przyprawy: sól, pieprz, naturalna vegeta

Przygotowanie:

Warzywa z wywaru zetrzeć na tarce, dodać z powrotem do wywaru wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pęczakiem. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki i pęczak będą miękkie. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na patelni, dodać do zupy wraz z posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku, gotować kilka minut na małym ogniu.

Na koniec zabielić śmietaną.

 

 

 

 

 

16:00, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 sierpnia 2010

Strucla drożdżowa z wiśnią i serem

Oj naszło mnie na to drożdżowe nie wiedzieć czemu:), i za cholercię nie wiem jak mam zrobić, żeby mi skórka tak szybko nie brązowiała:((((

Składniki:

około 600 gram mąki

1 opakowanie suszonych drożdży

1 szklanka cukru

100 gram roztopionego masła lub margaryny

3/4 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżka wiśniówki

250 gram chudego białego sera

250 gram wydrylowanych wiśni lub dżemu wiśniowego (ja dałam pół na pół)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z łyżką mąki i cukru. Odstawić aż zacznie pracować. Wlać do 500 gram mąki, dodać resztę cukru, mleka, tłuszczu i jajka. Dokładnie wyrabiać przez minimum 5 minut. Przykryć i odstawić na około 3 godziny. Wyrośniętę ciasto przesypać resztą mąki, powinno być na tyle gęste by mozna je było później rozwałkować. Znowu przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie dodać wiśniówkę i lekko wyrobić.

Biały ser rozetrzeć widelcem, dodać wiśnie i dżem, dokładnie połączyć.

Ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i rozwałkować każdą część oddzielnie na kwadrat zbliżony wielkością do dłuższego boku foremki.

Farsz rozsmarować dokładnie na cieście, zostawiając centymetrowe miejsce po bokach. Zwinąć jak roladę i przełożyć każde do oddzielnej foremki lub piec razem w jednej większej w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

 

 

 

 

20:19, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (2) »
niedziela, 01 sierpnia 2010

Paluszki schabowe z soją po bretońsku

Składniki:

ładny kawałek schabu

0,5 kg soi

4 dojrzałe pomidory

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 soku z cytryny

przyprawy:

do schabu - sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

do soi - majeranek, cząber, estragon, sól, pieprz

ponadto:

oliwa

olej

mąka

bulka tarta

Przygotowanie:

Schab pokroić na cienkie plastry, potem każdy plaster na dwa lub trzy paseczki. Zasypać go przyprawami, zalać oliwą i sokiem z cytryny odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Soję moczyć w gorącej wodzie przez noc. Odsączyć i przepłukać. Gotować wraz z koncentratem pomidorowym do miękkości. Pomidory obrane ze skórki dodać do miekkiej już soi i gotować na dużym odniu bez przykrycia aż się rozpadną. Cebulkę pokroić, czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie, obsypać łyżką mąki. Dodać do soi, wymieszać łyżką. Dodać przyprawy do smaku. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, mieszjąc żeby się nie przypaliła.

Schab smażyć na oleju w panierce z mąki i tartej bułki na złoty kolor.

 

Akcja: Nie kradnij zdjęć!