piątek, 30 lipca 2010

Super prosta babka drożdżowa

Składniki:

300 g mąki

200 g cukru

125 g roztopionego miękkiego masła

2 jajka

1 opakowanie suszonych drożdży

kilka kropel aromatu cytrynowego

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka z dodatkiem cukru. Makę wsypać do miski, dodać do niej przestudzone roztopione masło, wymieszać mikserem. Dodać drożdże, resztę masła i cukru oraz aromat i wymieszać. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na minimum dwie godziny. Po tym czasie wymieszać łyżką i jesli jest bardzo rzadkie dodać 3-4 łyżki mąki. Odstawić na kolejne minimum 1,5 godziny. Przełożyć do natłuszczonej foremki średniej wielkości. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

 

19:32, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (2) »
czwartek, 29 lipca 2010

Zapiekanka z szynką i brokułami

Składniki:

1 opakowanie makaronu średniej wielkości i dowolnego kształtu

250 g wędzonej szynki

1 główka brokułów

na sos beszamelowy

2 szklanki mleka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

50 g startego sera typu parmezan

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuła podzielić na mniejsze części i ugotować w wodzie na pół twardo. Szynkę pokroić w kostkę i przyrumienic na patelni.

Przygotować sos beszamelowy:

Masło rozpuścić w garnku, oprószyć mąką i szybko wymieszać tak aby mąka wchłoneła cały tłuszcz. Odstawić z ognia, wlać mleko i neregicznie wymieszać trzepaczką, pozbywająć się grudek. Ponownie wstawić na ogień i podgrzewać cały czas mieszając aby sos się nie przypalił.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Dno żaroodpornego naczynia posmarować sosem, wyłożyć makaron, polać sosem, na wierzch wyłożyć szynkę i brokuły, wylać pozostały sos na wierzch, posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser i sos się zezłocą.

 

 

niedziela, 25 lipca 2010

Duszone warzywa z parówką

Składniki:

0,5 kg parówek

0,5 kg fasolki szparagowej

1 puszka groszku

4 ziemniaki

1 kg miękkich, dojrzałych pomidorów

1 pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki,ziemniaki obrać pokroić na plasterki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć stwardniałe środki, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka wraz z oliwą. Kiedy pomidory puszczą sok wrzucić fasolkę i dusić około 10 minut, następnie dodać ziemniaki i cały czas dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Jajko roztrzepać i dodać do uduszonych już warzyw, wymieszać.

Natkę pietruszki i czosnek posiekać, dodać pod koniec gotowania wraz z odsączonym groszkiem. Doprawić. Na koniec wrzucamy pokrojone parówki.

sobota, 24 lipca 2010

Makaron z pieczarkami

Składniki:

500 g ugotowanego makaronu świderki

500 g pieczarek

1 cebula cukrowa

1 żółta papryka

1 pęczek natki pietruszki

1 sos borowikowy knorra

tarty żółty ser

przyprawy: sól, pieprz, naturalna vegeta

2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli i smażyć aż warzywa zaczną się rumienić.

Do usmażonych warzyw dodać sos borowikowy rozpuszczony w szklance wody. Zagotować mieszając. Dodać do makaronu, wraz z posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku.

Podawać posypany startym, żółtym serem.

 

 

 

wtorek, 20 lipca 2010

Filet z kurczaka w jogurtowej marynacie

Składniki:

2 podwójne filety z kurczaka

na marynatę

1 szklanka jogurtu naturalnego

1/2 soku z cytryny

1 i 1/2 łyżeczka soli

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka łagodnej papryki

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

oraz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety pokroić na skos w centymetrowe paseczki. Zalać składnikami marynaty i odstawić na minimum dwie godziny do lodówki (w moim przypadku była to cała noc).

Mięso wyjąć z marynaty (nie trzeba nic odlewać, mięsko bardzo ładnie "wchłonęło" płyn) i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano z każdej strony.

Podawać z ulubioną sałtką i np. ryżem.

 

 

 

poniedziałek, 19 lipca 2010

Racuchy z jabłkiem

Składniki:

1 duże jabłko

2 jajka

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1  szklanka jogurtu lub maślanki

1/2 soku z cytryny

1 czubata łyżeczka sody

szczypta soli

olej do smażenia

Przygotowanie:

Jogurt, mąkę, cukier i jajka wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać odrobinę mleka lub wody gazowanej. Jabłko obrać i pokroić w cienkie talarki, skropić sokiem z cytryny i dodać do ciasta razem z sodą. Wymieszać tak aby ciasto dokładnie oblepiło plasteki jabłka.

Smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Podawać ze śmietaną, cukrem, posypką czekoladową.

14:17, ulapopow , DESERY
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 lipca 2010

Kotleciki z chlebem

Mimo iż usilnie, uciekałam od mięsiwa w tym tygodniu, niestety mój syn wprost przeciwnie zaparł się, że chce mięso i już.

Składniki:

1/2 kg mięsa zmielonego mięsa wieprzowego

1 duże jajko

4-5 kromek chleba bez skórki (patent mojej Mamy)

1 ząbek posiekanego czosnku

przyprawy: sól, ostra papryka, 2 łyżeczki przyprawy gyros

1 łyżka oleju

olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowywujemy tak jak zwykłe mielone, czyli dokładnie mieszamy ręką wszystkie składniki. Formujemy nieduże, podłużne kotleciki i smażymy na głebokim oleju.

Podajemy z czym dusza zapragnie bo pasują do wszystkiego (nawet na zimno z sosem jogurtowo-czosnkowym).

W moim przypadku tradycyjnie: z ziemniakami i mizerią.

 

czwartek, 15 lipca 2010

Ryż z warzywami

Jakoś ostatnio kompletnie nie mam ochoty na mięso - pewnie przez te upały.

Składniki:

2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko (biały, długoziarnisty)

1 kalafior

3 pomidory

2 cebule cukrowe

2 jajka

1 łyżeczka sosu ostrygowego

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/4 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka vegety naturals

sól

Przygotowanie:

Kalafiora gotujemy do miękkości, cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na łyżce oleju, obrane ze skórki pomidory miksujemy.

Kalafiora, cebulkę i zmiksowane pomidory wrzucamy do średniej wielkości garnka. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu bez przykrycia, cały czas mieszając, aż wszytskie skąłdniki się połączą a płyn lekko odparuje. Na koniec wbijamy jaka, mieszamy i jeszcze chwilkę trzymamy na gazie, żeby jajka się ścieły.

 Ryż z warzywami

 

 

 

poniedziałek, 05 lipca 2010

Soczsyta karkówka z sałatą

Składniki:

1,5 kg karkówki

na marynatę

3 łyżki sosu worcestershire

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki musztardy miodowej

1,2 łyżeczki soli

1,2 łyżeczki pieprzu

na sałatę

2 główki sałaty

pęczek rzodkiewki

1 kalarepka

Przygotowanie:

Mięso pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Przełożyć do naczynia, zalać maryntą, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na noc.

Zamarynowane mięso, przesmażyć z każdej strony na złoto, przełożyć do żaroodpornego naczynia, patelnię na której smażyliśmy mięso zalać wodą, wymieszać i przelać do mięsa. Naczynie przykryć i pieć w piekarniku ok. 1,5 godziny aż będzie miękkie.

Na talerz wyłożyć umyte i porwane liście sałaty, pokrojoną rzodkiewkę i kalarepkę. Warzywa polać sosem z pieczenia, na koniec wyłożyć porcję mięsa i polać je sosem.

Soczysta karkówka

Akcja: Nie kradnij zdjęć!