piątek, 30 kwietnia 2010

Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

 

Polecam tym, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.


Składniki:

na biszkopt

6 jajek

12 łyżek drobnego cukru (na duże jajko - 6 łyżek na małe)

12 łyżek mąki (na duże jajko - 6 łyżek na małe)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na poncz:

dwie łyżki kawy rozpuszczalnej

1 szklanka wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na masę:

500 ml śmietany kremówki 36%

250 ml serka mascarpone

3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

kakao do przybrania

1 fix konora do bitej śmietany


Przygotowanie:

Jajka ubijam z cukrem na pusztą masę. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie dodaję do masy jajacznej po łyżce.

Dno foremki o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, boki natłuszczam. Wlewam ciasto do foremki i piekę 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Kawę zalewam szklanką wrzącej wody, dodaję ekstrakt z wanilii, mieszam i studzę.

Ostudzone ciasto przekrawam na dwa lub trzy placki.

Ubijam zimną śmietankę z kilkoma łyżkami cukru waniliowego i fixem do bitej śmietany. Dodaję partiami serek mascarpone tak aby połaczył się z bitą śmietaną.

Ponczem nasączam krązki biszkopta, przekładam masą i smaruję wierzch i boki tortu.

Dekoruję kakao.

 

Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

21:09, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 kwietnia 2010

Bułeczki z pestkami dyni i słonecznika

 

Pyszne bułeczki - miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

Składniki:

2 szklanki mąki razowej

1 szklanka mąki pszennej

50 g drożdży

1 łyżka cukru lub miodu

3 łyżki mleka do zaczynu

1 łyżka soli

50 g pestek dyni

50 g pestek słonecznika

ok. 100 ml oliwy z oliwek

letnia przegotowana woda

białko z jajka

 

Bułeczki z pestkami dyni i słonecznika

 

Przygotowanie:

Z drożdży, dwóch łyżek mąki razowej, łyzki cukru i kilku łyżek mleka robię zaczyn. Zakrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Kiedy zaczyn już urośnie dodaję mąkę, sól i lekko podgrzaną oliwę z oliwek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję tyle wody aż ciasto da się ugniatać. Wyrabiam je przez około 2 minuty i odstawiam na godzine do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po godzinie dodaję ziarna, ponownie wyrabiam, wykładam na blat lub stolnice podsypaną mąką, formuję wałek z którego odkrawam nieduże kawałki ciasta. Formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam je na 20-30 minut, piekarnik w tym czasie nagrzewam do 220 stopni. Przed włożeniem do piekarnika robię lekkie wgłębienie w cieście, smaruję je białkiem i wsypuję w srodek ziarna.

Piekę ok. 15 minut.

 

Bułeczki z pestkami dyni i słonecznika

 

 

Kotlety sojowe

 

Moja córka postanowiła być wegetarianką:)

Przypomniały się od razu czasy, kiedy to ja sama, niewiele starsza wtedy od mojej córci, nie jadłam mięsa i musiałam się nakombinować bo moja mama nie była tak liberalna jak ja i zapowiedziała mi, że jak nie chcę jeść mięsa to mam gotować sobie sama.


Składniki:

2 szklanki soi

2 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

3 jajka

1/2 szklanki otręb pszennych

2 łyżki siemienia lnianego

2 cebule

2 ząbki czosku

1-2 łyżki ziół prowansalskich

sól, pieprz, vegeta do smaku

olej do smażenia

oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Soję zalać wrzącą wodą i moczyć przez noc. Odcedzić, wypłukać, zalać świeżą wodą, dodać do niej obrane warzywa i gotować aż będzię miękka.

Odcedzić, ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa uzywając sitka z dużymi oczkami. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, usmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Dodać do masy sojowej. Otręby i siemie lniane łączymy z masą, na koniec dodajemy jajka i przyprawy, wyrabiamy.

Formujemy nieduże kotleciki, smażymy na oleju z obu stron (ostrożnie z przekładaniem bo są bardzo kruche).

Podajemy z warzywami.

 

Kotlety sojowe

 

 

Zupa kalafiorowa z brokułem

 

 

Składniki:

1 kalafior

1 brokuł

3 litry wywaru warzywnego lub z kurczaka

4 duże ziemniaki

1 małe opakowanie śmietany 18%

sól, pieprz, vegeta do smaku

natka pietruszki do przybrania


Przygotowanie:

Kalafiora z bokułem dzielę na kawałki i gotuję w wywarze do miękkości. Kiedy są już miękkie rozdrabniam w zupie np. praską do ziemniaków. Ziemniaki kroję w kostkę, wkładam do zupy, gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem i vegetą.

14:44, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 kwietnia 2010

Sos na grila

Uwielbiam grilować: mięso, ryby, warzywa i owoce.

Do wszystkiego (oprócz owoców oczywiście) przygotowywuję sosik.

Składniki:

baza

pół szklanki jogurtu greckiego

pół szklanki śmietany 18%

1/2 soku z cytryny

minimum 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

2 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

dodatki (u mnie z reguły w zależności od tego co mam w lodówce)

natka pietruszki

koperek

zioła prowansalskie

tymianek

estragon

i wszystkie inne zioła jakie wam przyjdą do głowy

 

Sos na grila

Przygotowanie:

Składniki z bazy do sosu mieszam dokładnie razem. Dodatki jak pisałam wcześniej dokładam różne - warto eksperymentować:)

Sos jest sam w sobie banalnie prosty ale nie zdażyło się, żeby nie był zachwalany (za każdym razem kiedy podaję go w szerszym gronie wszyscy proszą o przepis).

Dzisiaj tylko z natką pietruszki:)

 

Sos na grila

 

Sos na grila

 

 

 

Biszkopty czekoladowe z polewą

Składniki:

na ciasto

200 g chudego sera lub gęstego serka homogenizowanego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

250 g cukru pudru

100 g masła

3 łyżki kakao

100 g przesianej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g posiekanych migdałów

na polewę

50 g masła

1 łyżeczka stołowa mleka

100 g cukru pudru

1 łyżka kakao

migdały do przybrania

 

Biszkopty czekoladowe z polewą


Przygotowanie:

Foremkę średniej wielkości smaruję cienko tłuszczem i wykładam pergaminem. Ser ucieram z 25 g cukru i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Ucieram jajka z resztą cukru na puszystą masę. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję kakao i podgrzewam aż składniki się połączą. Wystudzoną masę czekoladową dodaję do jajek ubitych z cukrem. Dosypuję makę i orzechy. delikatnie mieszam. Wlewam połowę ciasta do foremki. Ostrożnie wykładam masę serową i przykrywam ją pozostałą częścią ciasta. Piekę 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzę w foremce.

Masło podgrzewam z mlekiem aż do rozpuszczenia. Dosypuję cukier i kakao. Mieszam aż polewa będzie gładka. Przestudzoną polewę wylewam na ciasto, kroję gdy masa stężeje i dekoruję migdałami.

 

Biszkopty czekoladowe z polewą

 

 

 

16:40, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 kwietnia 2010

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

 

Świetna potrawa na szybką i prostą kolację.


Składniki:

1 opakowanie makaronu

1/2 słoiczka zielonego pesto

1 słoik suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

starty żółty ser (najlepiej parmezan)

pieprz i sól do smaku


Przygotowanie:

Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie al dente. Odlewam wodę, zostawiając jej trochę na dnie garnka. Suszone pomidory kroję na paseczki, czosnek w plasterki. Pomidory i czosnek podsmażam na patelni na łyżce zalewy z pomidorów, dodaję pesto. Chwilę podsmażam.

Sos przekładam do garnka i dokładnie mieszam. Posypuję serem, doprawiam (ostrożnie z solą bo pesto samo w sobie jest już słone).

Niebo w gębie, którego przygotowanie zajmuje 20 minut.

 

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

 

środa, 21 kwietnia 2010

Sałatka Julki

 

Składniki:

starty żółty ser

parówki

ogórek konserwowy

czerwona papryka (świeża lub konserwowa - dzisiaj dodałam obydwie)

kukurydza z puszki

czerwona fasolka z puszki

majeranek

sól i pieprz do smaku

szczypiorek

Sos:

sok z 1/2 cytryny

co najmniej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka cukru

opcjonalnie łyżeczka musztardy


Przygotowanie:

Nie podaję ilości składników. Ogólna zasada jest taka, że warzyw powinno być mniej więcej tyle samo. Sera i szczypiorku może być troszkę mniej.

Ogórki i paprykę kroję w kostkę, parówki w cienkie talarki. Kukurydzę i fasolkę odsączam z zalewy i łaczę z warzywami.

Dodaję ser i pokrojony szczypiorek. Mieszam z sosem, doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.

 

Sałatka Julki

 

 

wtorek, 20 kwietnia 2010

Zupa z cieciorki i porów

 

Smaczna prosta zupka z książki Jamie Olivera.

Z lekkimi modyfikacjami z mojej strony w nawiasach:)


Składniki (na garnek średniej wielkości):

340 g ciecierzycy, moczonej przez noc (tym razem użyłam tej z puszki, sztuk 2)

średni obrany ziemniak (w moim przypadku 3 szt)

5 średnich porów (moje pory były z tych większych)

łyżka oliwy z oliwek

łyżka masła (zastąpiłam drugą łyżką oliwy)

2 ząbki czosnku drobno posiekane (3 ząbkiprzeciśnięte przez praskę)

sól i świeżo zmielony pieprz (odrobina vegety)

850 ml bulionu z kurczaka lub warzyw (u mnie warzywny i większej ilości ok. 2 l)

tarty ser parmezan (nie miałam)

oliwa extra virgin


Przygotowanie:

Ciecierzycę osącz i ugotuj do miekkości razem z ziemniakiem (jeśli użyliście cieciorki z puszki nie gotuj jej z ziemniakami). Pory przekrój wzdłuż na połowy, dokładnie opłucz i cienko pokrój.

Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wlej łyżkę oliwy i włóż masło. Dodaj lekko osolone pory z czosnkiem i na małym ogniu podgrzewaj do miękkości. Następnie wrzuć ugotowaną i odsączoną ciecierzycę razem z ziemniakami. Wlej wywar i zagotuj całość. Ciekawym sposobem Jamiego jest miksowanie połowy zupy, dzięki czemu zupa jest kremowa a jednocześnie z większymi kęsami.

Zupę dopraw do smaku, dodaj tarty ser i jeśli lubisz skrop oliwą extra virgin.

Podawaj samą lub z bułką.

 

 

19:54, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 kwietnia 2010

Paszteciki drożdżowo-kruche z farszem

 

Całkiem niezłe paszteciki - dzieciakom bardzo smakowały.

Dobre do szkoły zamiast kanapki pod warunkiem, że się ostaną do jutra:)

Smaczne na ciepło i również na zimno.


Składniki:

na ciasto:

50 g drożdży

1 łyżka cukru

2 łyżki mleka

250 ml kwaśnej śmietany

4 szklanki mąki

1-2 łyżki soli

250 g zimnego masła lub margaryny

roztrzepane jajko do posmarowania

na farsz:

I.

250 g pieczarek

2 cebule

natka pietruszki

jajko

sól i pieprz

olej do smażenia

II.

1 szklanka rozmrożonego i odciśniętego szpinaku

2 cebule

100 g wędzonego łososia

1 ząbek czosnku

2 łyżki serka naturalnego

sól i pieprz

1 jajko

2 łyżki oleju

 

Paszteciki drożdżowo-kruche z farszem


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz tłuszczu powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże łaczę z mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę i sól łaczę z tłuszczem (najlepiej przesiekać nożem albo szybko wyrobić rękoma na tzw. kruszonkę). Do zaczynu dodaję  śmietanę i mąkę połaczoną z tłuszczem. Zagniatam ciasto, jeśli jest zbyt gęste dodaję odrobinę mleka. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto urośnie, zagniatam je raz jeszcze i odstawiam na 30 minut.

Farsz I

Pieczarki i cebulkę kroję w drobną kostkę i podsmażam na dwóch łyżkach oleju. Dodaję natkę pietruszki, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam do ostygnięcia. Do przestudzonego farszu wbijam jajko i dokładnie mieszam.

Farsz II

Czosnek podsmażam chwilę na 2 łyżkach oleju, łaczę z pokrojoną w drobną kostkę cebulką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duszę całość z 5-10 minut. Odstawiam do wystygnięcia. Dodaję pokrojonego łososia, serek naturalny, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec mieszam z jajkiem.

Gotowe ciasto dzielę na cztery części. Każdą część obsypaną mąką wałkuję w prostokąt. Układam farsz z dłuższego boku zawijam, dociskam boki, odkrawam resztę ciasta. Rulonik z farszem dzielę nożem na kilka części. Gotowe paszteciki układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Paszteciki drożdżowo-kruche z farszem

 

Przed pieczeniem smaruję je roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-25 minut aż się ładnie zrumienią.

 

Paszteciki drożdżowo-kruche z farszem

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3
Akcja: Nie kradnij zdjęć!