piątek, 28 marca 2014

pizza

Składniki:

ciasto (na dwa duże blaty lub 3 średnie):

- 3 szklanki mąki

- 200 ml ciepłej wody

- 50-70 ml ciepłego mleka

- 1-4 opakowania świeżych drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżli oleju

sos:

- 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie (250 ml)

- 1 puszka pokrojonych pomidorów

- 2-3 ząbki czosnku

- 1-2 łyżeczki oregano

- sol, pieprz, cukier do smaku

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Reszta składników wedle uznania i upodobań :)

Przygotowanie:

Ciasto:

Mleko, wodę, drożdże, cukier i kilka łyżek mąki połączyć ze sobą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodać sól, olej a na koniec przesianą mąkę. Zagnieść dokładnie ciasto aż będzie elastyczne (jeśli będzie zbyt lepiące się, można w trakcie zagniatania przesypywać dłonie niewielką ilością mąki).

Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 minut.

Piekarnik nagrzać do minimum 200 stopni.

Sos:

Na patelni podsmażyć na oliwie drobno pokrojony czosnek. Dodać przecież pomidory, przyprawy i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając aż sos zgęstnieje. Przestudzić.

Przygotować resztę składników (mieso, wędlina, warzywa, stary ser).

Ciasto podzielić na 2-3 części.

Rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową przesypaną mąką.

Rozsmarować sos na placku, wyłożyć resztę składników, piec każdy placek oddzielnie przez 10-15 minut aż boki pizzy się zrumienią.

 

 

 

 

wtorek, 25 marca 2014

Quiche ze szpinakiem i serem feta

 

Składniki:

na ciasto:

250 g mąki

100 zimnego masła lub margaryny

2 jajka

szczypta soli

na farsz:

2 opakowania rozdrobnionego zmrożonego szpinaku

1 opakowanie sera feta

4 jajka

150 ml śmietanki kremówki

3-4 ząbki czosnku

1 mała cebula

3-4 łyżki oliwy z oliwek

garść startej mozzarelli

sól i pieprz

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim dużą tortownicę formując wysokie boczki, które warto docisnąć mocno widelcem do ścianek formy. Dno nakuwamy widelcem.

Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i podpiekamy  12-15 minut.

Rozmrożony szpinak porządnie odsączamy z wody.

Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy odsączony szpinak i pokrojony ser feta. Mieszamy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Jajka i śmietankę miksujemy i dodajemy do ostudzonej masy szpinakowej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Gotową masą wylewamy na kruche ciasto, posypujemy mozzarellą i pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez 30-40 minut.  

 

Akcja: Nie kradnij zdjęć!