środa, 31 marca 2010

Babka Cytrynowa

Takie szybkie ciasto zrobione do szkoły dla córki na klasowe "jajeczko"

Składniki:

2 średnie cytryny

4 jajka

25 dag cukru

25 dag stopionego masła

25 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 165 stopni, natłuszczam formę. Cytrynę sparzam, skórkę ocieram, sok wyciskam do miseczki. Żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrem do białości. Białka ubijam na sztywno. Do masy żółtkowej dodaję skórkę i sok z cytryny, a potem cały czas mieszając, stopniowo dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolewam stopione masło. Kiedy masa stanie się jednolita, łączę ją delikatnie z ubitą pianą. ciasto wlewam do formy i piekę ok. 45 minut.

19:18, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 marca 2010

Gulasz

 

Na taki deszczowy dzień jak dzisiaj gulasz jest w sam raz:)


Składniki (dla ok. 4 osób):

1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki

1 puszka pomidorów

2 czerwone papryki

4 cebule

3 ząbki czosnku

2-3 łyżki kaszy mannej

2-3 łyżki oliwy lub oleju

przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżki przyprawy do gulaszu, sól, pieprz, odrobina majeranku


Przygotowanie:

Mięso kroję w kostkę średniej wielkości, cebulę w pół talarki, paprykę w kostkę. Pokrojoną szynkę obsmażam partiami na rumiano na patelni bez dodatku tłuszczu. Podsmażone mięso przekładam do średniej wielkości garnka z grubyn dnem. Patelnię zalewam zimną wodą i podgrzewam mieszając, dodaję do mięsa wraz z pomidorami oraz przyprawą do gulaszu, papryką słodką i ostrą . Duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Cebulę podsmażam wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki na złoto. Kiedy mieso jest już miękkie dodaję paprykę, duszę 5 minut, następnie dodaję cebulę, kasze manną i majeranek, duszę kolejne 5-10 minut na średnim ogniu.

 

 

niedziela, 21 marca 2010

Warzywne babeczki

Składniki:

1/2 mrożonej mieszanki warzywnej

4 jajka

4 łyżki jogurtu

2 łyżki oliwy

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek

Warzywne babeczki

Przygotowanie:

Warzywa duszę na oliwie do miękkości. Przestudzone przekładam do większego naczynia i rozdrabniam widelcem lub "ręcoma'.

Przyprawiam do smaku. Żółtka wymieszane z jogurtem łączę z warzywami. Na koniec dodaję ubitą na sztywno pianę z białek.

Przekładam do foremki na muffiny do 3/4 wysokości.

Piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopniu.

Dobrze smakują przestudzone z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Warzywne babeczki

 

Placek Brzoskwiniowy

Ciasto jest po prostu boskie! Mokre z chrupiącą skórką i rozpływajcymi się kawałkami brzoskwini w ustach.

Mimo, że jestem na diecie nie wytrzymałam i zjadłam kawałek. Niebo w gębie:)


Składniki:

1 duża puszka brzoskwiń w zalewie

2 jajka

100 gram cukru pudru

100 gram cukru zwykłego

1 szklanka oleju

1 szklanka zalewy z brzoskwiń

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku dopieczenia

 

Placek Brzoskwiniowy

 

Przygotowanie:

Brzoskwinie osączam z zalewy i kroję w kostkę. Żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrem puderem do białości, a następnie cały czas mieszając, powoli wlewam najpierw olej, potem sok. Białka ubijam na sztywno, pod koniec dodając cukier. Pianę ubijam dalej dodając stopniowo masę jajeczną, na koniec bardzo delikatnie dodaję porcjami makę i proszek do pieczenia oraz owoce.

Piekę ok. 40 minut w średniej wielkości foremce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Ciasto studzę w uchylonym piekarniku, przewracam dnem do góry i dekoruję cukrem pudrem albo pokruszoną czekoladą.

 

Placek Brzoskwiniowy

 

15:02, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (3) »

Pomidorowa

 

Najbardziej lubię taką ze świeżych pomidorów - ale wiadomo, mamy marzec i nie jest to niestety sezon na pomidory.

Wersji pomidorówek jest u mnie kilka, ale ta z cebulką jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.

U mnie w domu czym kwaśniejsza zupa tym lepsza - widocznie wszyscy lubimy wyraziste smaki.


Składniki:

2 sztuki pomidorów w puszce (w mojej wersji były pokrojone)

3 średnie cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki przecieru pomidorwego

2-3 litry wywaru z warzyw lub 3 kostki bulionu warzywnego

natka pietruszki

gęsty jogurt lub śmietana do zabielenia

makaron lub ryż (chociaż u mnie zdecydowanie lepiej schodzi z makaronem)

oliwa

przyprawy: sól, pieprz, bazyli i tymianek, ew. cukier


Przygotowanie:

Cebulkę kroję w kostkę i smażę na niewielkiej ilości oliwy. Do gorącego bulionu dodaję jedną puszkę zmiksowanych pomidorów razem z czosnkiem i przecierem. Drugiej puszki nie miksuję - wrzucam zawartość w takiej postaci jaka jest (nie ma znaczenia czy pomidory są całe czy krojone i tak się rozpadną). Na koniec cebulka i gotuję jakieś 5-10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem do smaku. Makaron lub ryż gotuję oddzielnie.

Przed podaniem dekoruję natką pietruszki i ewentualnie kleksem ze śmietany lub jogurtu.

 

 

09:26, ulapopow , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 marca 2010

Ciasto jogurtowo-cytrynowe

 

Smaczne i proste do zrobienia ciacho. Nie urosło mi niestety zbytnio a to dlatego, że użyłam zbyt dużej foremki.


Składniki:

180 gram cukru pudru (moim zdaniem powinno być mniej - max. 100 gram)

2 jajka

120 ml jogurtu

starta skórka z jednej cytryny

sok z 1/2 cytryny

180 gram mąki

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Zmiksuj żółtka z cukrem . Dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny, połącz składniki. Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia a na koniec delikatnie wmieszaj ubitą na sztywno pianę z białek.

Piec ok. 35 minut w niedużej foremce w tem. 180 stopni.

 

Ciasto jogurtowo-cytrynowe

 

13:24, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 marca 2010

Tarta jabłkowa

Przepis ze strony poprostugotuj.pl, Pascala Brodnickiego, który podobno wraca do Francji.

Ciekawa osoba ten Pascal - biorąc pod uwagę to, że ma tatę Polaka i mieszkał parę lat w Polsce, a mimoto mówi nie po polsku tylko po poskiemu:)

Szczerze mówiąc  pół mojej rodziny nie mogło go słuchać a drugie miało z niego niezły ubaw. Co poniektórzy uważają wręcz, ze on tak mówi specjalnie chociażby dlatego, że jego siostra mówi bardzo ładnie, z lekkim akcentem, ale stylistycznie i gramatycznie okey.

No dobrze, koniec tych niegrzecznych obgadywanek - za które z góry przepraszam.

Jeszcze jedno. Ciasto nie jest przypalone (mój syn jak je wyciągałam powiedział - coś ci się chyba przypaliło).

Ma fajną skarmelizowaną ciemno-brązowo skórkę i jest całkiem smaczne (wiem, bo mimo że jestem na diecie, kawałek ugryzłam:)

Składniki:

na ciasto

250 gram mąki

1 łyżka cukru

1 żółtko

100 gram masła

szczypta soli

zimna woda

masa śmietankowa

200 ml mleka (proponuję 150 ml)

100 ml śmietany kremówki

1 żółtko

2 jajka

1 laska wanili

skórka z jednej cytryny

sok z jednej cytryny

2 łyżki cukru - zamiast laski wanilii dodałam domowego cukru z prawdziwą wanilią - na to samo wyszło:)

ponadto

3 duże jabłka

cukier puder

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodać żółtko, masło pokrojone w małe kawałeczki i 2 łyżki wody. Zmiksować albo wyrobić szybko ręką.

W miarę miksowania dolewać po trochu wody aż ciasto da się łatwo uformować w zwartą kulę. Gotowe ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.

Obrać jabłka ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Zalać sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.

W między czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni (220 termoobieg).

Połączyć mleko ze śmietanką, dodać jajka i żółtko i dwie łyżki cukru z prawdziwą wanilią (ew. laskę wanlii rozkroić i wyskrobać pestki), całość lekko ubijając. Na koniec dodać skórkę z cytryny.

Podsypać blat lub stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na placek. Wysmarować foremkę masłem. Nawinąć placek na wałek i przełożyć do formy powoli rozwijając. Ciasto powinno przylegać dokładnie do brzegów formy. Widelcem ponakłuwać spód i boki tarty. Na wierzchu wyłożyć jabłka w formie wachlarza, oprószyć cukrem. Wylać masę śmietankową na tartę.

Piec ciasto w temperaturze 240 stopni 5 minut, następnie obniżyć tem. do 200 stopni i piec koleje 25 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać cukrem i wstawić na 10 min., przełączając na funkcję grilowania.

Tarta jabłkowa

 

 

 

19:28, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (3) »
sobota, 06 marca 2010

Sernik z mandarynkową nutą

Składniki:

5 jajek

1 kubełek masy sernikowej

szklanka cukru

50 gram miękkiego masła lub margaryny

2 budynie waniliowe

2 łyżeczki kaszy mannej

otarta skórka z jednej mandarynki

sok z 1 dużej lub 2 małych mandarynek

1 duże opakowanie herbatników

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy partiami ser, potem masło (może być rozpuszczone i ostudzone), budynie, kaszkę manną, sok i skórkę z mandarynki. Masa nie powinna być zbyt gęsta.

W formie do pieczenia wyłożonej papierem układamy herbatniki (żeby dobrze przywarły do dna możemy papier do pieczenia wysmarować tłuszczem). Delikatnie wlewamy masę i pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).

Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Dekorujemy polewą czekoladową lub tofii, ewentualnie cukrem pudrem lub lukrem.

 

08:22, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »

 

Ciasteczka czekoladowe z chilii

Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.

Ciasteczka smaczne, ale mimo iż dałam więcej chili niż w przepisie, nie było jej czuć.

Zamiast golden syropu dodałam sztuczny miód.


Składniki:

100 gram mąki

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½  łyżeczka sody

½ cynamonu

40 gram cukru

50 gram masła

¼ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili

2 łyżki golden syropu

100 gram posiekanej czekolady


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać masło i chili, wyrabiać palcami jak na kruszonkę. Dodać golden syrop, czekoladę i delikatnie wyrobić. Uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczone układać w dużej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 8-10 minut.

Ciasteczka czekoladowe z chilii

Akcja: Nie kradnij zdjęć!