piątek, 30 grudnia 2011

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Składniki:

2 puszki tuńczyka w zalewie

czerwona fasola z puszki

biała fasola z puszki

kukurydza konserwowa

zielone i czarne oliwki

groszek konserwowy

1 czerwona cebula

czerwona, zielona i żółta papryka

2 jajka ugotowane na twardo

3 łyżki majonezu

1 łyżka naturalnego jogurtu

sok z 1/2 cytryny

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą,  groszek, kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy. Paprykę, cebulę i jajka kroimy w drobną kostkę, oliwki kroimy na pół.

Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i sokiem z cytryny. Na koniec przyprawiamy i wsypujemy natkę.

Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

niedziela, 25 grudnia 2011

Piernik Ewy Wachowicz

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

4 łyżki kakao

opakowanie przyprawy do piernika

1 kostka masła

5 jajek

4 łyżki miodu

szczypta soli

15 dag orzechów laskowych

Dodatkowo:

lukier do dekoracji

powidła śliwkowe do przełożenia (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód.  Gotujemy wszystko aż się rozpuści i połączy a następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy uprażone orzechy.

Ciasto przekładamy do foremek (w moim przypadku były dwie średniej wielkości). Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotowe ciasto przekładamy powidłami i lukrujemy.

 

13:08, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 grudnia 2011

potrawka z kurczaka

 

Do tej potrawy wykorzystałam mięsko i warzywa z rosołu.

Składniki:

3-4 udka ugotowane w rosole

warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka)

por

cebula

groszek konserwowy

natka pietruszki

2 szklanki wywaru z zupy

przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina wegety

Przygotowanie:

Ostudzone mięsko pokroić na drobne kawałki, warzywa z zupy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju, dodać do mięsa. Wlać wywar. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodać posiekaną natkę, groszek konserwowy i przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem.

potrawka z kurczaka

Akcja: Nie kradnij zdjęć!