niedziela, 10 listopada 2013

Z przepisów Nigelli Lawson:)

ciasto cytrynowo-migdałowe

Składniki:

  • 225 g miękkiego, niesolonego masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 225 g mielonych mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • otarta skórka i sok z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - nie było tego w przepisie

tortownica o średnicy 21-23 cm, wyłożona papierem do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Utrzyj masło z cukrem na prawie biały krem. Stale mieszając dodawaj po jednym jajku za każdym razem dosypując jedną czwartą mąki (opcjonalnie z proszkiem do pieczenia).
  2. Do masy dodaj delikatnie zmielone migdały, esencję, skórkę i sok z cytryny.
  3. Przełóż mieszaninę do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 1 godziny (w moim przypadku godzina 10 minut, po jakiś 30-40 minuta przykryłam ciasto folią aluminiową).
  4. Ciasto jest gotowe kiedy patyczek wbity w środek jest dość czysty po wyjęciu.
  5. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
  6. Według autorki najlepiej smakuje po dwóch dniach przechowywania zawinięte w folię spożywczą ale ja spróbowłam go następnego dnia, posypanego cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

14:06, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 listopada 2013

ciasto marcepanowe z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 3/4 miękkiego masła
  • 2 batony marcepanowe oblane czekoladą (łącznie około 200g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • słoik powideł śliwkowych (około 300 g)
  • 2 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W robocie kuchenny połącz masło z pokrojonymi batonami.
  2. Dodaj cukier i jajka cały czas mieszając.
  3. Na koniec wmieszaj mąkę, powidła i proszek do pieczenia.
  4. Przełóż ciasto do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i oprósznej mąką i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 170stopni.
  5. Ostudź przed wyjęciem z formy.



15:06, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 listopada 2013

sernik cytrynowy

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:

  • 1 kg zmielonego kilkakrotnie sera
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • sok z 1/2 cytryny

na polewę:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Posiekaj zimne masło z mąką. Dodaj cukier, żółtka i proszek.
  2. Zagnieć jak najszybciej ciasto. Rozwałkuj przesypując mąką, ponakuwaj widelcem, wyłóż nim średniej wielkości tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstaw na około godzinę do lodówki.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 15 minut aż się zezłoci.
  5. Odstaw do wystudzenia.
  6. Do sporej miski wyłóż zmielony ser i dokładnie go utrzyj dodając żółtka, rozpuszczone masło, cukier, skórkę z cytryny razem z sokiem oraz mąkę.
  7. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
  8. Tortownicę na zewnątrz, obłóż szczelnie folią aluminiową.
  9. Wyłóż masę na kruche ciasto.
  10. Wlej do większej formy gorącą wodę na wysokość maksymalnie 3/4 formy w której pieczesz ciasto.
  11. Wstaw ostrożnie ciasto do foremki z wodą i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.
  12. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w piekarniku przez minimum dwie godziny. Potem odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  13. Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier cały czas mieszając i kakao.
  14. Zdejmij z ognia i wmieszaj śmietanę. Przestudź.
  15. Ostrożnie wyjmij ciasto formy i polej polewą.

 



 

15:44, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
Akcja: Nie kradnij zdjęć!