niedziela, 27 listopada 2011

Zapiekanka pasterska

Składniki:

600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1-2 kg ziemniaków

2-3 cebule

2-3 marchewki

2-3 ząbki czosnku

mleko

masło

1 jajko

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka musztardy

1 łyżka sosu worcestershire

1 szklanka bulionu warzywnego

kilka łyżej oleju

2 łyżeczki ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę pokroić w drobno kosteczkę i udusić na dwóch łyżkach oleju. Mięso usmażyć na brązowy kolor na kolejnych dwóch łyżkach oleju. Warzywa połączyć z mięsem dodać przecier, musztardę i sos worcestershire wraz z bulionem i posiekanym czosnkiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu czesto mieszając przez około 15 minut. Pod koniec dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzić. Dodać tyle masła i mleka żeby powstało gęste pure. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso, na to ziemniaki a na koniec rozbełtane jajko.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

 

 

czwartek, 24 listopada 2011

czekoladowa trufla na biszkopcie

Składniki:

na biszkopt:

4 jajka

4 czubate łyżki mąki

4 czubate łyżki drobnego cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropel waniliowego aromatu

na truflę:

200 ml kremowej śmietanki

350 g mlecznej czekolady

300 g gładkiego twarożku

1 opakowanie galaretki

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w małej tortownicy wyłożonej pergaminem około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Ściąć wierzchnią cześć biszkoptu i wyłożyć nią boki tortownicy.

Galaretkę przygotować według przepisu. Gotową pokroić w kostkę i wyłożyć na dnie ciasta.

Śmietankę zagotować ciągle mieszając. Dodać podzieloną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać twarożek, dokładnie wymieszać i gotową masą zalać ciasto i galaretkę.

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

10:47, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 21 listopada 2011

Owsiane ciasteczka z kakao i bakaliami

 

Składniki:

250 drobnych płatków owsianych

200 gram ciemnego cukru trzcinowego

1-2 łyżki miodu

3 jajka

2 łyżki kakao

50 gram margaryny

100 g mąki

100-150 g drobno posiekanych bakalii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Płatki uprażyć na patelni, wystudzić. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao dodać jajka, miód i roztopiony tłuszcz. Wymieszać. Na koniec wrzucamy płatki i bakalie. Nakładamy łyżką na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 10-12 w temperaturze 180 stopni.

piątek, 18 listopada 2011

Super Colesław

Przepis znaleziony w necie ale zabij mnie nie pamiętam skąd:(

W każdym razie czapki z głów dla twórcy:)))

Składniki:

  • 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
  • 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
  • 2 małe cebule
  • 1/3 szklanki cukru pudru (moze być nico mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
  • 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego (można zastąpić większą ilością soku z cytryny)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
  2. Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
  3. Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitek konsystencji:)
  4. polać warzywa i wszystko dokladnie wymieszać.

Gotową sałatkę włożyc do lodówki na conajmniej 2-3 godziny

 

 

 

wtorek, 15 listopada 2011

 

sałatka z wędzoną ryba i jabłkiem

Składniki:

około 250 g wędzonej ryby (łosoś, pstrąg, makrela)

1 duże jabłko

2-3 jajka ugotowane na twardo

3-4 ogórki kiszone

1 średnia cebula

1 puszka kukurydzy

5 łyżek śmietany

5 łyżek majonezu

sól i pieprz do smaku

sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Rybę czyścimy z ości i mocno rozdrabniamy. Jajko, ogórka, cebulę oraz jabłko kroimy w drobną kostę, dodajemy do ryby i skrapiamy sokiem z cytryny. Do całości dokładamy kukurydzę. Majonez mieszamy ze śmietaną i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy pod koniec, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

 

piątek, 11 listopada 2011

 

Ciasto z bananem i bakaliami

Składniki:

5 bananów

2 jajka

200 g mąki

50 g płatków owsianych

125 g oleju

125 ciemnego cukru trzcinowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

5 łyżek miodu

sok z 1/2 cytryny

bakalie po 10 dag: migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, rodzynki namoczone w wodzie z aromatem rumowym, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczy;

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, posiekanymi bakaliami i sodą oczyszczoną. Banany rozgniatamy widelcem skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jajka, cukier, miód i olej i mieszamy. Masę bananową łączymy z masą mączną, wykładamy do średniej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.

14:36, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 listopada 2011

Ciasto drożdżowe

Fajny prosty przepis.

Trochę zrobiłam inaczej niż w przepisie, który znalazłam ale efekt był chyba zbliżony.

Składniki:

5 dag drożdży

1 szklanka cukru

3 rozbełtane jajka

3/4 szklanki mleka

1 szklanka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 szklanki mąki

2-3 jabłka

Kruszonka:

1 kostka masła lub margaryny

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypujemy do sporej miski, mieszany byle jak widelcem i odstawiamy na minimum 3 godziny. Po trzech godzinach mieszamy ponownie i odstawiamy na minimum dwie.

Wyrabiamy ciasto na gładką masę i znowu odstawiamy na co najmniej godzinę.

Przygotowywujemy w tym czasie kruszonkę. Wszystkie składniki wrzucamy razem i przecieramy w palcach aż powstanie w miarę jednolita, sypka kruszonka.

Po godzinie ciasto przekładamy do sporej brytfanki, wykładamy na nie jabłka pokrojone w cienkie plasterki, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.

13:48, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (2) »
Akcja: Nie kradnij zdjęć!