niedziela, 22 listopada 2009

Muffinki late

Przepis ze stronki: http://czarownicazla.blox.pl/2009/04/Mufinki-late.html

Pychotka!!!!!!!

Składniki:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1 lub dwie tabliczki czekolady (na następny raz dodam jeszcze jakiś bakalii)

1 szklanka mleka

1 jajko

100 gram stopionego masła

Przygotowanie:

Suche składniki połączyć, dodać mokre, wymieszać (nie musi być dokładnie), na koniec dodać czekoladę. Piec 20 minut w 180 stopniach (160 w termoobiegu).

Muffinki late

 

 

13:26, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »

Ciasto czekoladowe z buraczkiem

Pierwszy raz widziłam je w programie "Gotuj i chudnij". Przepis, który podaję różni się trochę od oryginału, ale smakuje bardzo dobrze - zwłaszcza jeśli ktoś nie przepada za zbyt słodkimi przepisami.

Przepis na polewę pochodzi ze stronki: http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Ciasto-otrebowe.html i jest moim zdaniem bardzo udany.

Składniki:

Ciasto:

250 gram gorzkiej czekolady

3 duże jajka

200 gram cukru

100 ml oleju

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

100 gram mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 gram zmielonych migdałów

250 gram startych na dronej tarce surowych buraków

Polewa:

4 łyżki cukru

3 łyżki kakao

2 łyżki kwaśnej śmietany

60 gram masła

1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę, dodać olej. Połamaną czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Do masy jajecznej drewnianą łyżką wmieszać delikatnie przesianą mąkę, proszek do pieczenie, sodę, migdały, odciśnięte buraki a na koniec czekoladę. Ciasto przekładamy do średniej foremki i pieczemy 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C (termoobieg 160 stopni C).

Polewa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do masy i dokłądnie wymieszać. Lekko gestniejącą polewą polewamy ostudzone ciasto.


 

 

11:05, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 listopada 2009

Likier z kukułek

Przepis od kolegi Piotrka z pracy. Jutro wybieram się do znajomych na kawę i ciacho, więc wydaje mi się, że likierek z kukułki będzie pasował. Bardzo prosty przepis, według mnie nie da się go zepsuć.

Składniki:

300 gram kukułek

250 ml wódki (ja dałam waniliową "absoluta")

250 ml mleka

5 żółtek

Przygotowanie:

Kukułki rozpuścić w mleku nie doprowadzając do wrzenia, czesto mieszając żeby się nie przypaliło. Zestawić z gazu, ostudzić. Do letniej masy dodać żółtka, zmiksować, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Podobno najlepiej smakuje na drugi dzień, ale ja (jak zwykle zresztą) musiałam spróbować już teraz i oświadczam, że jest przepyszny!

wtorek, 17 listopada 2009

Rudolf i Adolf

A oto nasze piękności!

Wielbiciele rudych (i nie tylko) kotów łączmy się!

18:58, ulapopow , GALERIA
Link Komentarze (2) »
niedziela, 15 listopada 2009

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:

1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków

2 cebule

100 gram mąki ziemniaczanej

100 gram mąki pszennej

2 jajka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 kg pieczarek

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ostudzone ziemniaki zagnieść (ja zrobiłam to "ręcoma"), cebulkę pokroić i usmażyć na złoty kolor. Przestudzoną cebulę razem z jajkiem, mąką i przyprawami dodać do ziemniaków. Zagnieśc ciasto, formować nieduże kotleciki, smażyć aż się zrumienią. Podawać z pieczarkami pokrojonymi i przesmażonymi na patelni.

 

Tureckie żarełko

Bardzo lubię ogladać program "smaki miasta" w tvn warszawa. Tydzień temu oglądaliśmy odcinek,  w którym prezentowana była kuchnia śródziemnomorska i smaki Turcji. W szczególności spodobał nam się jeden przepis "La Cantina Specjal", który spróbowałam odtworzyć, dostosowjując przepis do moich  domowych możliwości i kieszeni (he, he). Orygianlny przepis znajdziecie na stronie: http://www.tvnwarszawa.pl/8367,program.html.

Składniki:

500 gram mielonego mięsa wołowego

2 przetarte cebule

2-3 jajka

20 gram tartej bułki

przyprawy: czarny pieprz, sól, oregano, kmin, dwie łyżki słodkiej papryki

oliwa


4 chlebki pita

naturalny jogurt

50 gram masła

2 łyżki słodkiej papryki

4-6  szt. pomidorów

2-4 czerwone papryki

szklanka sosu pomidorowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso, cebule, jajka, tartą bułkę i przyprawy dokładnie wymieszać reką (tak jak na mielone). Z gotowej masy formować płaskie kotleciki, posmarować je oliwą i grilować przez ok. 2 minuty z każdej strony.

Warzywa posmarowane oliwą również zgrilować.

Chlebek pita podpiec w nagrzanym piekarniku przez 5-10 minut aż zię zrumieni i stwardnieje. Pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić połowę masła i podsmażyć na nim chlebek, pod koniec smażenia dodać sos pomidowowy.

Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać paprykę, sól i pieprz do smaku. Na powstały sos wykładać kotleciki i zgrilowane warzywa.

Na talerzu wyłożyć usmażony chlebek pita, polać jogutem, na wierz położyć dwa kotlecki, paprykę, pomidorek polać sosem z patelni i jeszcze raz jogurtem.

Potrawa może jest trochę skomplikowana ale bardzoooooo smaczna.

Tureckie żarełko


 

Sałatka Colesław

Przepis pochodzi z blogu: http://zjedzmnie.blox.pl/html. Troszkę pozmieniałam ilość składników, oddzielnie zrobiłam miseczkę dla córki (nie jada majonezu). W piątek wieczorem zrobione w sobotę rano zjedzone! Pyszna!

Składniki:

1 mała główka białej kapusty

2-3 marchewki

2-3 cebule

1/2 słoika majonezu

1/2 dużego opakowania jogurtu naturalnego

5 plastrów ananasa

łyżeczka cukru

sól, pieprz, bazylia

sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć, cebulę i ananasa drobno pokroić. Z majonezu, jogurtu i przypraw zrobić sos. Wymieszać ze składnikami, odstawić na godzinkę lub dwie do lodówki.

 

środa, 11 listopada 2009

Ciasto z powidłami

To bardzo łatwe ciasto i nie musi być koniecznie z powidłami - koleżanka, która piekła podobne robi je z dżemem wiśniowym. Mnie powidła odpowiadają bo są kwaskowate.

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 i 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka kakao

1 słoik powideł lub dżemu

Przygotowanie:

Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, partiami dodawać mąkę, olej, na koniec kakao i proszek do pieczenia oraz powidła. Piec w średniej wielkości foremce w temperaturze 175 stopni (lub 160 przy termoobiegu) przez godzinę. Udekorować jak kto lubi - ja posypałam cukrem pudrem bo mam dzisiaj lekkiego "lenia", a z reguły kończę je polewą czekoladową (rozpuszczam dwie czekolady deserowe w mikrofali lub na parze z odrobiną mleka).


 

18:34, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 09 listopada 2009

Poniżej podaję przepis na likier z pigwy (a dokładnie z owoców pigwowca, bo taki krzaczek posiadam w ogródku).

Na efekt końcowy będę musiała poczekać - jestem na etapie zasypania owoców cukrem (zaczął się drugi tydzień). Umęczyłam się troszkę z przygotowaniem owoców. Przeczytałam gdzieś, że warto je przed krojeniem przemrozić i naprawdę warto to zrobić! Owoce po rozmrożeniu były miękkie, dosyć łatwo się kroiły ale wyjmowanie z nich pestek - tragedia! Są drobne, ściśniętę w małych "kieszonkach" - mam nadzieję, że było warto.

Likier z owoców pigwowca

Składniki:

1 kg owoców pigwowca, bez pestek pokrojonych na małe kawałki

1 kg cukru

1 l wódki (jak kto lubi może być i spirytus, niestety nie wiem czy spirutus powinno się rozcieńczyć)

Przygotowanie:

Owoce przełożyć do dużego słoja (lub dwóch mniejszych, tak jak to było w moim przypadku), zasypać cukrem. Wymieszać i zamknąć szczelnie słoik. Trzymać w słoju dwa tygodnie często potrząsając. Na początku owoce zlepiają się z cukrem - po jakimś czasem tworzy się sok.

Po dwóch tygodniach sok zlewamy (owoce ja na pewno wykorzystam do herbaty zamiast cytryny - pychotka!), przecedzamy, łączymy z alkoholem, przelewamy do butelek.

Podobno czym dłużej stoi tym lepiej, ale można go pić już od razu (postaram się poczekać chociaż z dwa tygodnie):)

Składniki:

 ½ l wódki

1 puszka skondensowanego mleka słodkiego (można zakupić już gotowe)

1 puszka skondensowanego mleka niesłodkiego (ewentualnie ½ śmietany kremówki)

1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy lub kakao

 Wykonanie:

Puszkę ze słodkim mleczkiem  gotuję minimum dwie godziny. Studzę. Przestudzoną masę przekładam do miski lub miksera (w oryginalnym przepisie, z blogu „tak sobie pichcę”, autorka nie zaleca miksowania, ja za pierwszym razem wymieszałam łyżką a za drugim mikserem i za każdym razem wyszło przepyszne).

I teraz:

I. Jeśli  dodaję mleko skondensowane niesłodzone i łyżeczkę kawy mieszam wszystko drewnianą łyżką. Alkohol dodaję na koniec partiami.

II. Przy śmietanie kremówce – do ubitej kremówki dodaję masę kajmakową, łyżeczkę kakao, wszystko mieszam mikserem na koniec dodając alkohol w ten sam sposób jak powyżej (w tej wersji likier jest bardziej gęsty).

Przelewam do butelek i odstawiam na dzień lub dwa, chociaż za pierwszym razem nie wytrzymałam nawet pół dnia!

 
1 , 2
Akcja: Nie kradnij zdjęć!