sobota, 05 lutego 2011

Ciasto z jabłkiem i rodzynkami

Składniki:

3 duże jabłka

150 g rodzynek

4 jajka

3/4 szklanki oleju

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 cytryna

2-3 łyżki wiśniowki

 

Przygotowanie:

Rodzynki wraz z wiśnówką, zalać gorąca wodą na minimum 2 godziny. Odcedzić.

Z cytryny zetrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę skropić sokiem cytryny, oprószyć startą skórką, przykryć żeby nie ściemniały. Piekarnik nagrzać do ok. 170 stopni.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.

Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie w ciasto, przełozyć do formy i piec około 45 mninut.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

15:07, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (3) »

Przepis dostałam od szefowej, pyszna a co najważniejsze można modyfikować.

Składniki:

1 duża wędzona makrela

2 ugotowane ziemniaki

2 lub jedna duż czerwona cebula

3-4 kiszone ogórki

opcjonalnie: kukurydza konserwowa, zielony groszek lub por

Majonez

Gęsty jogurt naturalny

Przyprawy: sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Sałatka z rodzaju tych nieskomplikowanych:)

Makrelę oczyszczamy z ości, pozbawiamy skóry i rozdrabniamy. Dodajemy do ryby drobno pokrojoną cebulkę wraz z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami i ogórkami. Majonez mieszamy pół na pół z jogurtem, przyprawiamy, mieszamy wszystkie składniki, wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

 

Akcja: Nie kradnij zdjęć!