niedziela, 21 lutego 2010

Ciasto marchewkowe

Składniki:

2 jajka

200 gram cukru

150 gram oleju roślinnego

200 gram mąki

250 gram startej marchewki

50 gram migdałów

100 gram jabłek pokrojonych w kostkę

50 gram wiórek kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

100 gram gładkiego białego serka

50 gram masła

200 gram cukru pudru

ew. łyżka płynnego miodu

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać olej. "Twarde" składniki delikatnie wmieszać w masę jajeczną, na konieć dodać przesianą mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Wszystko bardzo ostrożnie wymieszać.

Piec w temperaturze 160 stopni ok. godziny w średniej wielkości formie wysmarowanej tłuszczem.

Polewa:

Serek rozetrzeć z miękkim masłem, powoli dodawać cukier, na końcu miód. Wstawić do lodówki, żeby masa lekko stężała. Dekorować nią ciasto przed podaniem.

 

20:15, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 lutego 2010

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Pyszna przekąska - bardzo efektowna. Ładnie wygląda na stole i równie dobrze smakuje.

Składniki:

Paczka rozdrobnionego mrożonego szpinaku

400 gram wędzonego łososia w plastrach

2-3 śmietankowe serki Almette

4 jajka

6 ząbków czosnku

2 łyżki mąki

1 łyżka masła

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle dodając przetarte przez praskę dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywno i wraz z mąką delikatnie łączymy z masą szpinakową. Gotową masę wylewamy na płaską blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 180 stopniach 15 minut.

Przestudzone ciasto smarujemy serkiem almette wymieszanym z czosnkiem i przyprawami. Na serek nakładamy łososia i zwijamy całość w roladę, którą zawijamy ścisło w folię spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem kroimy w plastry.

 

czwartek, 11 lutego 2010

Placek ziemniaczany z pikantnym sosem

Coś pomiędzy plackiem po cygańsku a plackiem po węgiersku:)

Składniki:

Na placki:

1 kg obranych ziemniaków

2 cebule

2 jajka

ok. 100 gram mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz do smaku

1 łyżka ziół prowansalskich

olej do smażenia

Na farsz:

1/2 kg mielonej wołowiny

2 cebule

2 czerwone papryki

2 ząbki czosnku

1/2 kg pieczarek

natka pietruszki

2 opakowania pomidorów w puszce

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki chili

sól, pieprz do smaku

łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Placki przygotowywujemy i robimy tak samo jak zwykłe placki ziemniaczane z tą tylko różnicą, że smażymy je większe niż zwykle (wielkość średniej patelni).

Wołowinę smażymy na patelni i przekładamy do garnka. Pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek smażymy na tłuszczu wytopionym z mięsa, usmażone wrzucamy do garnka. Pokrojoną paprykę a potem pieczarki również podsmażone dodajemy do mięsa. Na koniec wlewamy pomidory, przecier pomidorowy i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut.

Placek układamy na talerzu, polewamy farszem i składamy na pół.


 

niedziela, 07 lutego 2010

 

Adolf

Nie mogłam się powstrzymać z wklejeniem tych fotek:)

Adolf

sobota, 06 lutego 2010

Rolada z kremem truskawkowym

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

100 gram drobnego cukru

100 gram mąki

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

cukier puder do posypania ciasta

Krem:

1/2 kg mrożonych truskawek

1/2 szklanki cukru

1 szklanka śmietanki kremówki - tortowej

2 opakowania zagęszcza do śmietany (np. fix knora)

1 cukier waniliowy

1 opakowanie galaretki (agrestowej lub cytrynowej)

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy aby stężała.

Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier. Kiedy piana jest już ubita dodajemy po jednym żółtku, potem delikatnie dodajemy proszek, kakao i przesianą mąkę. Na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasto i pieczemy 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto (nie czekając aż wystygnie) delikatnie przekładamy wierzchnią stroną na czystą ścieraczkę obsypaną cukrem pudrem. Powoli i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w rulonik razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia.

Rozmrożone truskawki przekładamy na patelnię dodajemy cukier i smażymy aż masa zacznie gęstnieć a większość soku odparuje. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietanę tortową ubijamy, dodajemy zagęszczacz i cukier waniliowy. Na koniec łączymy truskawki z bitą smietaną.

Na ostudzone ciasto wykładamy krem truskawkowy, na krem galaretkę pokrojoną w kostkę lub paski i za pomocą ściereczki zwijamy w rulonik. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała.

 

18:05, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 lutego 2010

Zima

Może nam dorosłym zima mało się podoba, ale dzieciakom jak widać na załączonych obrazkach służy i to bardzo!

 

 

Zima

Akcja: Nie kradnij zdjęć!