niedziela, 15 stycznia 2012

Tort bezowy z ananasem

Składniki:

6 białek

450 gram drobnego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

0,5 litra śmietanki kremówki 36%

50 g cukru pudru

Pokrojony w kostkę ananas

Przygotowanie:

Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier, następnie mąką i sok z cytryny.

Pergamin wyłożyć na 3 blaszki odrysować na każdym kółko. Ciasto rozmarować na każdej blaszce w zaznaczonym zarysie.

Piec około 1 godziny w teperaturze 140 stopni. Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Ostudzone krążki, delikatnie przełożyć śmietaną ubitą z cukrem i odsączonym ananasem.

 

11:40, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »

Galaretkowa Tęcza

Składniki:

Po jednym opakowaniu różnego koloru galaretek

0,5 litra śmietany kremówki

100 g cukru

2 czubate łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance wody. Czekamy aż porządnie stężeją. Śmietankę zagotowywujemy z cukrem i wrzącą zalewamy żelatynę. Podgrzewamy delikatnie i mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy.

Stężone galaretki kroimy w kostkę, wspujemy do formy, mieszamy i zalewamy zimną śmietaną. Wstawiamy do lodówki aż całkowicie stężeje.

11:26, ulapopow , DESERY
Link Komentarze (1) »

Tort śmietankowy

Na specjalne zamówienie mojego najmłodszego synka:)

Czysty, bez żadnych owoców w środku na jego 7 urodziny:)))

Składniki:

Biszkopt

8 jajek

8 łyżek cukru

6 łyżek mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę

1 litr śmietanki kremówki 36%

3 śmietan-fixy knorra

100 g cukru pudru

Poncz

W tym przypadku była to zalewa z ananasa w puszce

Do dekoracji:

płatki migdałowe

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.  Mąkę wymieszną z proszkiem i kakao dodawać porcjami do masy jajecznej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodać do ciasta.

Piec w średniej wielkości tortownicy wyłożonej pergaminen około 40 minut w temp. 170 stopni.

Ostudzić, pokroić na trzy krążki.

Bitą śmietanę ubić razem z cukrem i fixem knorra do śmietany.

Ciasto dobrze nasączone przełożyć bitą śmietaną i udekorować płatkami migdałowymi.

 

10:57, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (2) »
piątek, 06 stycznia 2012

Sałatka kapusty pekińskiej

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

1 puszka kukurydzy konserwowej

1 puszka groszku konserwowego

Cebula dymka ze szczypiorkiem

Kilka ogórków konserowych

opakowanie małych pomidorków koktajlowych

1-2 łyżki drobno pokrojonego koperku

200 g pokrojonego w kostkę żółtego sera

3 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczoną kapustę drobno pokroić, dodać koperek, odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki konserowe, podzielone na pół pomidorki, posiekaną cebulkę i szczypiorek oraz żółty ser. Doprawić, wymieszać z majonezem, wstawić na conajmniej pół godziny do lodówki przed podaniem.

 

 

niedziela, 01 stycznia 2012

Sałatka z kolorowego makaronu

Składniki:

1/2 opakowania kolorowego makaronu

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

garść ziaren sezamu

kilka suszonych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów

1 łyżeczka ostrej ostrej musztardy

1 łyżeczka pikantnego keczupu

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek wymieszać z zalewą z pomidorów, dodać , musztardę i keczup, sól, pieprz i cukier do smaku. Ugotować makaron al dente . Odcedzić, obficie przelać zimną wodą.

Na patelni uprażyć ziarna (lekko zrumienić), po wystudzeniu wymieszać z makaronem. Pokroić suszone pomidory, dodać do sałatki, polać sosem i dokładnie wymieszać.

Akcja: Nie kradnij zdjęć!