czwartek, 28 stycznia 2010

Ciasto z majonezem

To ciasto jest REWELACYJNE!

Generalnie nie przepadam za zwykłymi ucieranymi ciastami. Ale to jest naprawdę bardzo smaczne i proste do zrobienia.

Składniki:

4 jajka

szklanka cukru

szklanka majonezu

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek śmietankowy

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszytą masę, dodać majonez, olejek śmietankowy, makę i proszek do pieczenia. Ubite białka delikatnie wmieszać w ciasto. Przełożyć do formy (w moim przypadku była to foremka do babki) i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg).

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


 

16:55, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »

 

Czekoladowe ciasto z coca colą

Bardzo smaczne ciacho, wilgotne (pod warunkiem, że trzymamy je pod przykryciem) moocno czekoladowe.

Składniki:

250 gram mąki

250 gram miękkiego masła lub margaryny

2 jajka

300 gram cukru

200 ml coli

75 ml mleka

3 czubate łyżki kakao

2 łyzeczki proszku do pieczenia

łyżeczka ekstraktu waniliowego

polewa czekoladowa

Przygotowanie:

W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować tłuszcz z jajkami i mlekiem, nastepnie dodać suche składniki i miksować stopniowo dolewając colę i ekstrakt z wanilii.

Ciasto przełożone do foremki średniej wielkości pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostygnięciu dekorujemy ulubioną polewą.

16:21, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 stycznia 2010

 

Kurczak w chrupiącej panierce

Składniki:

Kawałki kurczaka (jak kto lubi: pałeczki, podudzia, filety, skrzydełka)

gęste ciasto naleśnikowe (jajko, mąka, mleko)

przyprawy: pieprz cayenne, sól, słodka papryka

bułka tarta wymieszana z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi

olej do głebokiego smażenia

Przygotowanie:

Mięso gotować przez ok. 40 minut w rosołku z warzyw lub kurczaka. Ostudzić, zostawić w wywarze (będzie wtedy bardziej soczyste). Do gęstego ciasta naleśnikowego dodajemy przyprawy. Olej podgrzewamy do temepratury wrzenia (jak ktoś ma frytownicę, może skorzystać). Kurczaka maczamy w cieście naleśnikowym, potem przekładamy do suchej panierki (bułka plus płatki), najlepiej używać do tych czynności szczypcy ponieważ ciasto i panierka strasznie kleją się do rąk. Na koniec ostrożnie wkładamy do gorącego oleju i smażymy na złoty kolor.

Bardzo smaczna panierka, dzieciaki były zachwycone - następnym razem mam dodać więcej pieprzu cayenne (trudno w to uwierzyć, ale u mnie w domu tylko ja nie przepadam za ostrym jedzeniem:)

Akcja: Nie kradnij zdjęć!