piątek, 28 marca 2014

pizza

Składniki:

ciasto (na dwa duże blaty lub 3 średnie):

- 3 szklanki mąki

- 200 ml ciepłej wody

- 50-70 ml ciepłego mleka

- 1-4 opakowania świeżych drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżli oleju

sos:

- 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie (250 ml)

- 1 puszka pokrojonych pomidorów

- 2-3 ząbki czosnku

- 1-2 łyżeczki oregano

- sol, pieprz, cukier do smaku

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Reszta składników wedle uznania i upodobań :)

Przygotowanie:

Ciasto:

Mleko, wodę, drożdże, cukier i kilka łyżek mąki połączyć ze sobą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodać sól, olej a na koniec przesianą mąkę. Zagnieść dokładnie ciasto aż będzie elastyczne (jeśli będzie zbyt lepiące się, można w trakcie zagniatania przesypywać dłonie niewielką ilością mąki).

Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 minut.

Piekarnik nagrzać do minimum 200 stopni.

Sos:

Na patelni podsmażyć na oliwie drobno pokrojony czosnek. Dodać przecież pomidory, przyprawy i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając aż sos zgęstnieje. Przestudzić.

Przygotować resztę składników (mieso, wędlina, warzywa, stary ser).

Ciasto podzielić na 2-3 części.

Rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową przesypaną mąką.

Rozsmarować sos na placku, wyłożyć resztę składników, piec każdy placek oddzielnie przez 10-15 minut aż boki pizzy się zrumienią.

 

 

 

 

wtorek, 25 marca 2014

Quiche ze szpinakiem i serem feta

 

Składniki:

na ciasto:

250 g mąki

100 zimnego masła lub margaryny

2 jajka

szczypta soli

na farsz:

2 opakowania rozdrobnionego zmrożonego szpinaku

1 opakowanie sera feta

4 jajka

150 ml śmietanki kremówki

3-4 ząbki czosnku

1 mała cebula

3-4 łyżki oliwy z oliwek

garść startej mozzarelli

sól i pieprz

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim dużą tortownicę formując wysokie boczki, które warto docisnąć mocno widelcem do ścianek formy. Dno nakuwamy widelcem.

Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i podpiekamy  12-15 minut.

Rozmrożony szpinak porządnie odsączamy z wody.

Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy odsączony szpinak i pokrojony ser feta. Mieszamy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Jajka i śmietankę miksujemy i dodajemy do ostudzonej masy szpinakowej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Gotową masą wylewamy na kruche ciasto, posypujemy mozzarellą i pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez 30-40 minut.  

 

niedziela, 10 listopada 2013

Z przepisów Nigelli Lawson:)

ciasto cytrynowo-migdałowe

Składniki:

  • 225 g miękkiego, niesolonego masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 225 g mielonych mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • otarta skórka i sok z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - nie było tego w przepisie

tortownica o średnicy 21-23 cm, wyłożona papierem do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Utrzyj masło z cukrem na prawie biały krem. Stale mieszając dodawaj po jednym jajku za każdym razem dosypując jedną czwartą mąki (opcjonalnie z proszkiem do pieczenia).
  2. Do masy dodaj delikatnie zmielone migdały, esencję, skórkę i sok z cytryny.
  3. Przełóż mieszaninę do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 1 godziny (w moim przypadku godzina 10 minut, po jakiś 30-40 minuta przykryłam ciasto folią aluminiową).
  4. Ciasto jest gotowe kiedy patyczek wbity w środek jest dość czysty po wyjęciu.
  5. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
  6. Według autorki najlepiej smakuje po dwóch dniach przechowywania zawinięte w folię spożywczą ale ja spróbowłam go następnego dnia, posypanego cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

14:06, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 listopada 2013

ciasto marcepanowe z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 3/4 miękkiego masła
  • 2 batony marcepanowe oblane czekoladą (łącznie około 200g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • słoik powideł śliwkowych (około 300 g)
  • 2 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W robocie kuchenny połącz masło z pokrojonymi batonami.
  2. Dodaj cukier i jajka cały czas mieszając.
  3. Na koniec wmieszaj mąkę, powidła i proszek do pieczenia.
  4. Przełóż ciasto do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i oprósznej mąką i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 170stopni.
  5. Ostudź przed wyjęciem z formy.



15:06, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 listopada 2013

sernik cytrynowy

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:

  • 1 kg zmielonego kilkakrotnie sera
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • sok z 1/2 cytryny

na polewę:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Posiekaj zimne masło z mąką. Dodaj cukier, żółtka i proszek.
  2. Zagnieć jak najszybciej ciasto. Rozwałkuj przesypując mąką, ponakuwaj widelcem, wyłóż nim średniej wielkości tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstaw na około godzinę do lodówki.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 15 minut aż się zezłoci.
  5. Odstaw do wystudzenia.
  6. Do sporej miski wyłóż zmielony ser i dokładnie go utrzyj dodając żółtka, rozpuszczone masło, cukier, skórkę z cytryny razem z sokiem oraz mąkę.
  7. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
  8. Tortownicę na zewnątrz, obłóż szczelnie folią aluminiową.
  9. Wyłóż masę na kruche ciasto.
  10. Wlej do większej formy gorącą wodę na wysokość maksymalnie 3/4 formy w której pieczesz ciasto.
  11. Wstaw ostrożnie ciasto do foremki z wodą i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.
  12. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w piekarniku przez minimum dwie godziny. Potem odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  13. Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier cały czas mieszając i kakao.
  14. Zdejmij z ognia i wmieszaj śmietanę. Przestudź.
  15. Ostrożnie wyjmij ciasto formy i polej polewą.

 



 

15:44, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 października 2013

Ciasto z marchewką i żurawiną

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 4 jajka
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g melasy trzcinowej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z melasą na puszystą masę.
  2. Powoli dodaj olej, potem porcjami mąkę razem z proszkiem.
  3. Wmieszaj marchewkę, żurawinę i czekoladę pokrojoną na niezbyt małe kawałki.
  4. Przełóż do śreniej wielkości formki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-50 minut aż wetknięty patyczek będzie w miarę suchy.

 

09:06, ulapopow , CIASTA
Link Komentarze (1) »
niedziela, 27 października 2013

Kolejne ciasto z książki Nigelli Lawson:)

 

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:

  • 125 niesolonego masła
  • 100 gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 300 g dżemu pomarańczowego z drobno posiekaną skórką
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka, rozkłócone
  • 150 g mąki pszennej ze środkiem spulchniającym (standardowo zastąpione zwykłą mąką plus jedna łyżeczka proszku do pieczenia)
  • tortownica o średnicy 20 cm, wsymarowana masłem i wysypana mąką (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (w moim przypadku 170, mój piekarnik mocno się nagrzewa)
  2. W rondlu z grubym dnem rozpuść masło a gdy prawie się roztopi dodaj czekoladę. Mieszaj do momentu gdy czekolada zmięknie i zdejmij z ognia. Mieszaj dalej łopatką lub łyżką do rozpuszczenia czekolady.
  3. Dodaj dżem, sól i jajka. Znów wymieszaj wszystko łopatką aż masa będzie jednolita.
  4. Małymi porcjami dodawaj mąkę z proszkiem i starannie ucieraj.
  5. Przełóż ciasto do foremki i piecz około 50 minut do efektu suchego patyczka.
  6. Opcjonalnie - przestudzone posyp cukrem puderem.

 

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

 



 



15:31, ulapopow , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 października 2013

I znowu szpinak:)

Nie ukrywam że bardzo lubię i ja i moi bliscy:)

Spagettii ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu razowego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała czuszka
  • ser pleśniowy - nieduży kawałek
  • parmezan - stary lub bardzo drobno pokrojony
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Drobno pokrojony czosnek przesmaż na niezbyt gorącej oliwie.
  2. Dodaj rozmrożony i mocno odciśnięty szpinak. Smaż przez kilka minut mieszając.
  3. Dodaj pokrojoną czuszkę i szuszone pomiodory, pokrojony ser pleśniowy, sól i pieprz. Mieszaj aż ser się rozpuści.
  4. Na koniec wmieszaj makaron ugotowany al dente.
  5. Przełóż na talerze posyp parmezanem i listaki bazylii
  6. Doskonale smakuje z mołdawskim Merlotem.

 

Spagettii ze szpinakiem

 

czwartek, 24 października 2013

sałatka z kozim serkiem i borówką

Składniki:

  • świeży szpinak - 2-3 garście
  • sałata lodowa - tyle samo co szpinaku
  • suszone pomidory - 1/2 słoiczka
  • pestki dyni - powinny być uprażone ale "zapomniały" się uprażyć;)
  • 1 mała czuszka
  • garść borówek
  • kozi serek - powinien być dosyć twardy, tak aby można go było zgrilować ale ten niestety się rozpadał 
  • sos: oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny, odrobina cukru

Przygotowanie:

  1. Szpinak i sałatę lodową poszatkuj na niezbyt małe kawałki, wyłóż na duży talerz.
  2. Pokrój pomidory w kosteczkę, czuszkę drobno posztakuj, dodaj do zieleniny.
  3. Wrzuć pestki dyni i borówki. Na wierz wyłóż plasterki sera.
  4. W małym słoiczku wymieszaj wszystkie składniki sosu, porządnie wstrząśnij przed polaniem sałatki.

 sałatka z kozim serkiem i borówką

środa, 23 października 2013

 

tarta ze szpinakiem

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 1-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli

farsz:

  • szpinak mrożony (pół na pół opakowania szpinaku liściastego i rozdrobnionego)
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • dwie garście oliwek
  • 4-5 plastrów sera pleśniowego
  • 1 mała drobno pokrojona czuszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Przesiekaj nożem zimne masło z mąką.
  2. Dodaj jajko, sól i zagnieć szybko ciasto.
  3. Jeśli w trakcie zagniatania ciasto nie będzie chciało się połączyć dodaj łyżkę, dwie śmietany.
  4. Uformuj płaski placek i wrzuć na 1-2 godziny do lodówki.
  5. Rozwałkuj placek pomiędzy folią spożywczą na grubość około 0,5-1 cm, trochę większy niż foremka.
  6. Wyłóż foremkę ciastem dokładnie dociskając brzegi i nakłuwając widelcem dno.
  7. Podpiecz przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudź.
  8. Rozmrożony szpinak mocno odcedź. Pokrój drobno czosnek i przesmaż na nie zbyt dużym ogniu na oliwie.
  9. Dodaj szpinak i smaż na większym płomieniu cały czas mieszając.
  10. Do szpinaku dodaj pomidory pokrojone w paseczki, oliwki w całości lub przekrojone na pół, czuszkę, i przesiekane igiełki rozmarynu.
  11. Wypełnij farszem ciasto, na wierzch wyłóż plastry sera i piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Akcja: Nie kradnij zdjęć!