Blog > Komentarze do wpisu

Quiche ze szpinakiem i serem feta

Quiche ze szpinakiem i serem feta

 

Składniki:

na ciasto:

250 g mąki

100 zimnego masła lub margaryny

2 jajka

szczypta soli

na farsz:

2 opakowania rozdrobnionego zmrożonego szpinaku

1 opakowanie sera feta

4 jajka

150 ml śmietanki kremówki

3-4 ząbki czosnku

1 mała cebula

3-4 łyżki oliwy z oliwek

garść startej mozzarelli

sól i pieprz

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim dużą tortownicę formując wysokie boczki, które warto docisnąć mocno widelcem do ścianek formy. Dno nakuwamy widelcem.

Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i podpiekamy  12-15 minut.

Rozmrożony szpinak porządnie odsączamy z wody.

Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy odsączony szpinak i pokrojony ser feta. Mieszamy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Jajka i śmietankę miksujemy i dodajemy do ostudzonej masy szpinakowej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Gotową masą wylewamy na kruche ciasto, posypujemy mozzarellą i pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez 30-40 minut.  

 

wtorek, 25 marca 2014, ulapopow

Polecane wpisy

  • Spagetti ze szpinakiem

    I znowu szpinak:) Nie ukrywam że bardzo lubię i ja i moi bliscy:) Składniki: 1 opakowanie makaronu razowego 1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście) kilka

  • Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

    Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 200 g masła 2 żółtka opcjonalnie 1-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki soli farsz: szpinak mrożony (pół na pół opakowania s

  • Naleśniki ze szpinakiem

    Super proste ale za to przepyszne danie zfarszem, który można wykorzystać doinnych potraw np. do tarty Składniki: naleśniki przygotowane według uznania farsz: s

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć!