Blog > Komentarze do wpisu

Prosta domowa pizza

pizza

Składniki:

ciasto (na dwa duże blaty lub 3 średnie):

- 3 szklanki mąki

- 200 ml ciepłej wody

- 50-70 ml ciepłego mleka

- 1-4 opakowania świeżych drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżli oleju

sos:

- 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie (250 ml)

- 1 puszka pokrojonych pomidorów

- 2-3 ząbki czosnku

- 1-2 łyżeczki oregano

- sol, pieprz, cukier do smaku

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Reszta składników wedle uznania i upodobań :)

Przygotowanie:

Ciasto:

Mleko, wodę, drożdże, cukier i kilka łyżek mąki połączyć ze sobą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodać sól, olej a na koniec przesianą mąkę. Zagnieść dokładnie ciasto aż będzie elastyczne (jeśli będzie zbyt lepiące się, można w trakcie zagniatania przesypywać dłonie niewielką ilością mąki).

Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 minut.

Piekarnik nagrzać do minimum 200 stopni.

Sos:

Na patelni podsmażyć na oliwie drobno pokrojony czosnek. Dodać przecież pomidory, przyprawy i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając aż sos zgęstnieje. Przestudzić.

Przygotować resztę składników (mieso, wędlina, warzywa, stary ser).

Ciasto podzielić na 2-3 części.

Rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową przesypaną mąką.

Rozsmarować sos na placku, wyłożyć resztę składników, piec każdy placek oddzielnie przez 10-15 minut aż boki pizzy się zrumienią.

 

 

 

 

piątek, 28 marca 2014, ulapopow

Polecane wpisy

  • Spagetti ze szpinakiem

    I znowu szpinak:) Nie ukrywam że bardzo lubię i ja i moi bliscy:) Składniki: 1 opakowanie makaronu razowego 1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście) kilka

  • Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

    Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 200 g masła 2 żółtka opcjonalnie 1-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki soli farsz: szpinak mrożony (pół na pół opakowania s

  • Naleśniki ze szpinakiem

    Super proste ale za to przepyszne danie zfarszem, który można wykorzystać doinnych potraw np. do tarty Składniki: naleśniki przygotowane według uznania farsz: s

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
horecaservice
2014/07/30 08:54:31
zdecydowanie wolę bardziej domową pizzę niż taką z pizzerii :)
-
remitaste
2014/09/17 12:26:36
Witaj,
Twoje przepisy wyglądają smacznie.
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
Dodaj swój blog www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl
-
2014/12/18 15:20:51
Domowa pizza zawsze mile widziana ;) Może jeszcze jakiś fajny burger? byłby już cały brunch :)
Akcja: Nie kradnij zdjęć!