Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marcepanowe z powidłami śliwkowym

ciasto marcepanowe z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 3/4 miękkiego masła
  • 2 batony marcepanowe oblane czekoladą (łącznie około 200g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • słoik powideł śliwkowych (około 300 g)
  • 2 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W robocie kuchenny połącz masło z pokrojonymi batonami.
  2. Dodaj cukier i jajka cały czas mieszając.
  3. Na koniec wmieszaj mąkę, powidła i proszek do pieczenia.
  4. Przełóż ciasto do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i oprósznej mąką i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 170stopni.
  5. Ostudź przed wyjęciem z formy.



piątek, 08 listopada 2013, ulapopow

Polecane wpisy

  • Ciasto z marchewką i żurawiną

    Składniki: 2 szklanki drobno startej marchewki 100 g suszonej żurawiny 4 jajka 1/2 tabliczki białej czekolady 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 100 g melasy trzc

  • Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

    Kolejne ciasto z książki Nigelli Lawson:) Składniki: 125 niesolonego masła 100 gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki 300 g dżemu pomarańczowego z drobno pos

  • Ciasto migdałowe

    Kolejny przepis z książki "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson, minimalnie zmodyfikowany. Ciasto jest mokre, ciężkie, bardzo smaczne, można się nasycić już j

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć!