Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Kolejne ciasto z ksi±żki Nigelli Lawson:)

 

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:

  • 125 niesolonego masła
  • 100 gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 300 g dżemu pomarańczowego z drobno posiekan± skórk±
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka, rozkłócone
  • 150 g m±ki pszennej ze ¶rodkiem spulchniaj±cym (standardowo zast±pione zwykł± m±k± plus jedna łyżeczka proszku do pieczenia)
  • tortownica o ¶rednicy 20 cm, wsymarowana masłem i wysypana m±k± (ja wyłożyłam j± papierem do pieczenia)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (w moim przypadku 170, mój piekarnik mocno się nagrzewa)
  2. W rondlu z grubym dnem rozpu¶ć masło a gdy prawie się roztopi dodaj czekoladę. Mieszaj do momentu gdy czekolada zmięknie i zdejmij z ognia. Mieszaj dalej łopatk± lub łyżk± do rozpuszczenia czekolady.
  3. Dodaj dżem, sól i jajka. Znów wymieszaj wszystko łopatk± aż masa będzie jednolita.
  4. Małymi porcjami dodawaj m±kę z proszkiem i starannie ucieraj.
  5. Przełóż ciasto do foremki i piecz około 50 minut do efektu suchego patyczka.
  6. Opcjonalnie - przestudzone posyp cukrem puderem.

 

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

 



 



niedziela, 27 paĽdziernika 2013, ulapopow

Polecane wpisy

  • Ciasto cytrynowo-migdałowe

    Z przepisów Nigelli Lawson:) Składniki: 225 g miękkiego, niesolonego masła 225 g drobnego cukru 4 duże jajka 50 g m±ki pszennej 225 g mielonych mielonych migdał

  • Ciasto marcepanowe z powidłami ¶liwkowym

    Składniki: 3/4 miękkiego masła 2 batony marcepanowe oblane czekolad± (ł±cznie około 200g) 1/2 szklanki cukru pudru 3 jajka słoik powideł ¶liwkowych (około 300 g

  • Sernik z cytrynow± nut±

    Składniki: na kruche ciasto: 1 szklanka m±ki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 kg zmielonego kilkakr

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć!