Blog > Komentarze do wpisu

Piernik Ewy Wachowicz

Piernik Ewy Wachowicz

Składniki:

2 szklanki m±ki krupczatki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

4 łyżki kakao

opakowanie przyprawy do piernika

1 kostka masła

5 jajek

4 łyżki miodu

szczypta soli

15 dag orzechów laskowych

Dodatkowo:

lukier do dekoracji

powidła ¶liwkowe do przełożenia (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód.  Gotujemy wszystko aż się rozpu¶ci i poł±czy a następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz m±kę poł±czon± z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy ubit± na sztywno pianę ze szczypt± soli. Na koniec dodajemy uprażone orzechy.

Ciasto przekładamy do foremek (w moim przypadku były dwie ¶redniej wielko¶ci). Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotowe ciasto przekładamy powidłami i lukrujemy.

 

niedziela, 25 grudnia 2011, ulapopow

Polecane wpisy

  • Ciasto cytrynowo-migdałowe

    Z przepisów Nigelli Lawson:) Składniki: 225 g miękkiego, niesolonego masła 225 g drobnego cukru 4 duże jajka 50 g m±ki pszennej 225 g mielonych mielonych migdał

  • Ciasto marcepanowe z powidłami ¶liwkowym

    Składniki: 3/4 miękkiego masła 2 batony marcepanowe oblane czekolad± (ł±cznie około 200g) 1/2 szklanki cukru pudru 3 jajka słoik powideł ¶liwkowych (około 300 g

  • Sernik z cytrynow± nut±

    Składniki: na kruche ciasto: 1 szklanka m±ki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 kg zmielonego kilkakr

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć!