Blog > Komentarze do wpisu

Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

 

Polecam tym, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.


Składniki:

na biszkopt

6 jajek

12 łyżek drobnego cukru (na duże jajko - 6 łyżek na małe)

12 łyżek mąki (na duże jajko - 6 łyżek na małe)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na poncz:

dwie łyżki kawy rozpuszczalnej

1 szklanka wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na masę:

500 ml śmietany kremówki 36%

250 ml serka mascarpone

3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

kakao do przybrania

1 fix konora do bitej śmietany


Przygotowanie:

Jajka ubijam z cukrem na pusztą masę. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie dodaję do masy jajacznej po łyżce.

Dno foremki o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, boki natłuszczam. Wlewam ciasto do foremki i piekę 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Kawę zalewam szklanką wrzącej wody, dodaję ekstrakt z wanilii, mieszam i studzę.

Ostudzone ciasto przekrawam na dwa lub trzy placki.

Ubijam zimną śmietankę z kilkoma łyżkami cukru waniliowego i fixem do bitej śmietany. Dodaję partiami serek mascarpone tak aby połaczył się z bitą śmietaną.

Ponczem nasączam krązki biszkopta, przekładam masą i smaruję wierzch i boki tortu.

Dekoruję kakao.

 

Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

piątek, 30 kwietnia 2010, ulapopow

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , 178-36-15-140.adsl.inetia.pl
2013/03/07 15:36:19
Napewno pychotka - palce lizać!
-
Gość: emka, 230-224-251-94.net.stream.pl
2013/06/14 10:28:35
Proponuje zrobić ten tort z truskawkami
boski
Akcja: Nie kradnij zdjęć!