Blog > Komentarze do wpisu

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Pyszna przekąska - bardzo efektowna. Ładnie wygląda na stole i równie dobrze smakuje.

Składniki:

Paczka rozdrobnionego mrożonego szpinaku

400 gram wędzonego łososia w plastrach

2-3 śmietankowe serki Almette

4 jajka

6 ząbków czosnku

2 łyżki mąki

1 łyżka masła

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle dodając przetarte przez praskę dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywno i wraz z mąką delikatnie łączymy z masą szpinakową. Gotową masę wylewamy na płaską blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 180 stopniach 15 minut.

Przestudzone ciasto smarujemy serkiem almette wymieszanym z czosnkiem i przyprawami. Na serek nakładamy łososia i zwijamy całość w roladę, którą zawijamy ścisło w folię spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem kroimy w plastry.

 

sobota, 13 lutego 2010, ulapopow

Polecane wpisy

  • Prosta domowa pizza

    Składniki: ciasto (na dwa duże blaty lub 3 średnie): - 3 szklanki mąki - 200 ml ciepłej wody - 50-70 ml ciepłego mleka - 1-4 opakowania świeżych drożdży - 1 łyż

  • Quiche ze szpinakiem i serem feta

    Składniki: na ciasto: 250 g mąki 100 zimnego masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli na farsz: 2 opakowania rozdrobnionego zmrożonego szpinaku 1 opakowanie se

  • Spagetti ze szpinakiem

    I znowu szpinak:) Nie ukrywam że bardzo lubię i ja i moi bliscy:) Składniki: 1 opakowanie makaronu razowego 1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście) kilka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ania, *.elk.mm.pl
2011/03/18 21:42:08
a pergamin trzeba posmarować tłuszczem najprawdopodobniej bo...
ja nie moglam oderwac masy szpinakowej od papieru bo przywarła i nici z rolady!!!!! chyba że zrolować z papierem ale kto by to zjadł
trzeba podawac dokładne wskazówki
-
Gość: mada, *.adsl.inetia.pl
2011/04/11 13:10:39
a mi wyszło świetnie. bez tłuszczu, bez niczego! ekstra
-
2011/04/18 06:33:49
Nie miałam żadnego problemu z odłączeniem ciasta od pergaminu. Ale... stosuję już taki nasączony tłuszczem. Ciekawe czemu tak się stało?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!