Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w chrupiącej panierce

 

Kurczak w chrupiącej panierce

Składniki:

Kawałki kurczaka (jak kto lubi: pałeczki, podudzia, filety, skrzydełka)

gęste ciasto naleśnikowe (jajko, mąka, mleko)

przyprawy: pieprz cayenne, sól, słodka papryka

bułka tarta wymieszana z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi

olej do głebokiego smażenia

Przygotowanie:

Mięso gotować przez ok. 40 minut w rosołku z warzyw lub kurczaka. Ostudzić, zostawić w wywarze (będzie wtedy bardziej soczyste). Do gęstego ciasta naleśnikowego dodajemy przyprawy. Olej podgrzewamy do temepratury wrzenia (jak ktoś ma frytownicę, może skorzystać). Kurczaka maczamy w cieście naleśnikowym, potem przekładamy do suchej panierki (bułka plus płatki), najlepiej używać do tych czynności szczypcy ponieważ ciasto i panierka strasznie kleją się do rąk. Na koniec ostrożnie wkładamy do gorącego oleju i smażymy na złoty kolor.

Bardzo smaczna panierka, dzieciaki były zachwycone - następnym razem mam dodać więcej pieprzu cayenne (trudno w to uwierzyć, ale u mnie w domu tylko ja nie przepadam za ostrym jedzeniem:)

sobota, 09 stycznia 2010, ulapopow

Polecane wpisy

  • Prosta domowa pizza

    Składniki: ciasto (na dwa duże blaty lub 3 średnie): - 3 szklanki mąki - 200 ml ciepłej wody - 50-70 ml ciepłego mleka - 1-4 opakowania świeżych drożdży - 1 łyż

  • Quiche ze szpinakiem i serem feta

    Składniki: na ciasto: 250 g mąki 100 zimnego masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli na farsz: 2 opakowania rozdrobnionego zmrożonego szpinaku 1 opakowanie se

  • Spagetti ze szpinakiem

    I znowu szpinak:) Nie ukrywam że bardzo lubię i ja i moi bliscy:) Składniki: 1 opakowanie makaronu razowego 1 opakowanie mrożonego szpinaku (całe liście) kilka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Akcja: Nie kradnij zdjęć!